Krajské kolo Dětské scény vyslalo výherce na národní přehlídku sólové recitace

Redakce 2023-05-04 23:58:01

Louny - Ústecký kraj zná své zástupce, kteří budou kraj reprezentovat na národní přehlídce sólové reci-tace a dětských divadelních souborů Dětská scéna Svitavy. Od pátku 21. do neděle 23. dubna probíhalo v Městské knihovně Louny krajské kolo.

Poetický supervíkend začal v pátek, kdy se ve Vrchlického divadle konala přehlídka dětských divadelních souborů a sborové recitace. Diváci zhlédli celkem 10 představení souborů z Loun, Mostu, Lovosic, Litvínova a Rakovníku. Nabitý program byl rozložen do celého dne. Součástí přehlídky byly také rozbory lektorského sboru s pedagogy k jednotlivým představením.

Cenu s přímým postupem na národní přehlídku Dětská scéna Svitavy 2023 za inscenaci spi-bdi-sni získal soubor Korpus ze ZUŠ F. L. Gassmanna Most pod vedením Barbory Gréeové. Ceny lektorského sboru s doporučením do širšího výběru získaly soubory Gaučáci ze ZUŠ Louny pod vedením Oksany Kaplanové za inscenaci Kolik je maminek na světě? a mostečtí Suri-katy v sámošce za inscenaci my.já.

Čestná uznání obdržely soubory Děti v zrcadle (za hledání cesty k příběhu se záhadou v inscenaci Záhada ztraceného náhrdelníku) a Kostrbatá improvizace (za kolektivní souhru v inscenaci Blackout).

Sólisté se se svými výkony přesunuli v sobotu a neděli do prostoru volnočasového zařízení Klub(ovna) Luna. V sobotu předávali své texty recitátoři 1. a 3. kategorie, v neděli pak 2. a 4. kategorie. Pro zástupce nejmladší kategorie je postup na krajskou přehlídku tou nejvyšší metou, na národní přehlídku nepostupují. Laureátkami první kategorie se staly Rozálie Hanusková a Nikola Šetinová z Ústí nad Labem, Barbara Kovanda z Litoměřic a Beáta Zelenková z Bíliny. Čestné uznání za interpretaci textu Bordelář si odnesla Kateřina Kubieň z Jirkova.

Druhá kategorie pro žáky 4. a 5. roč-níků základních škol předává stejně jako kategorie první pouze jeden text. Nejlepší a nejinspirativnější výkony byly oceněny cenami lektorského sbo-ru s postupem do Svitav, které získali Štěpánka Bártová z Litvínova a Tobiáš Armstark z Jirkova. Čestná uznání si odnesly Lola Černohousová a Ludmila Kovačová.

Sólisté 3. a 4. kategorie předávali tradičně dva texty. Proto jim patřily odpolední části víkendu. Ceny lektorského sboru s přímým postupem v třetí kategorii získali Magdalena Šponarová z Teplic a litvínovský Kryštof Frýba. Čestná uznání si odnesli Barbora Odlasová, Eva Svitavská a Jan Hošek. Lektorský sbor ve složení Ema Zámečníková, Renata Vordová a František Kaska udělil ceny s doporučením na Mezinárodní dílnu dramatické výchovy Jičín 2023 Ester Štefanové a Zoře Vágaiové.

Dva texty se předávaly také v nejstarší věkové kategorii pro žáky 8. a 9. roč-níků základních škol a příslušných ročníků víceletých gymnázií. Do Svi-tav postoupili Emma Braunová a Kri-stián Valeš. Za své výkony byli oceně-ni čestnými uznáními Ráchel Borov-ská, Zuzana Kocumová, Michaela Špatenková a Jakub Mikula.

Dětskou scénu finančně podpořily Ministerstvo kultury a MŠMT pro-střednictvím národního informačního a poradenského střediska pro kulturu NIPOS-ARTAMA. (Ondřej Kunc)

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video