Zoopark získal důležitou evropskou akreditaci

Redakce 2023-05-23 09:36:38

Chomutov - Poprvé ve své historii prošel Zoopark Chomutov hloubkovou prověrkou ze strany Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). A s radostným závěrem – rada EAZA odsouhlasila zooparku takzvanou akreditaci, čímž rovněž obhájil své řádné členství v této důležité organizaci. Zooparku se dostalo i pochvaly přímo od šéfa asociace.

Dopis, ve kterém předseda EAZA Endre Papp oznamuje ředitelce zooparku souhlasné rozhodnutí rady, přišel do Chomutova začátkem května. „Jasně splňujete standardy EAZA a rovněž svůj závazek ke vzdělávání a ochraně původních druhů,“ píše se v něm mimo jiné. „Obzvlášť prostorné uspořádání zoo a zaměření na palearktické druhy je pozoruhodné a může být vzorem,“ ocenil navíc šéf EAZA hlavní přednosti a specifika chomutovské zoo.

Rada asociace schválila zooparku akreditaci koncem dubna při zasedání v norském Bergenu. Takzvaný screening, tedy hloubková kontrola za účasti mezinárodních komisařů, přitom probíhal již loni v červnu. „Není to rozhodně nic formálního,“ upozorňuje ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Kontrolují se nejen expozice, ale také kondice zvířat, zázemí pro zaměstnance, směrnice, plány do budoucna, přístup k ekologické výchově, zapojení do záchranných programů… Při své návštěvě prošli komisaři opravdu všechno.“

Ve své zprávě dali kontroloři jen několik doporučení k drobným zlepšením, na kterých zoopark začal okamžitě pracovat. Také proto nakonec vedení EAZA s udělením akreditace neváhalo. „Pro návštěvníky je určitě zajímavější zprávy, třeba když se nám podaří nějaký úspěšný odchov nebo pořídíme nový druh zvířete. Ale pro fungování zooparku je to opravdu zásadní událost,“ neskrývá radost ředitelka. „Akreditace není jen papír, jsou za ní roky a roky práce. A to nejen naší, ale také všech před námi, kteří zoopark pomáhali budovat a rozvíjet,“ dodává.

Řádné členství v asociaci je důležité například pro mezinárodní spolupráci, zejména při zapojování do záchranných chovů. Například když Zoo Ústí nad Labem v roce 2019 o členství přišla, nově jmenovaná ředitelka Ilona Pšenková pak brala návrat do asociace jako jeden ze zásadních cílů. „Bez členství bychom byli jen takovým zookoutkem k relaxaci bez skutečného poslání a hlubšího významu,“ nechala se tehdy slyšet. V roce 2022 ústecká zoo své členství znovu získala.

Zoopark je členem EAZA od roku 1996, akreditační kontrolu absolvoval poprvé. Měl by ji stejně jako další zoo obhajovat po deseti letech, v EAZA se však uvažuje o zkrácení této lhůty.


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video