Ukažme překrásnou nepomyšlskou lípu celé Evropě

Zdenka Lněníčková 2023-07-25 12:45:00

Hlasujte pro ni v anketě Strom roku 2023!

Na politické mapě světa se v době, o níž píši, objevila nová země, která v následujících letech a staletích významně ovlivnila jeho chod – Spojené státy americké.

Českým králem a hlavou habsburské monarchie byl v té klíčové době korunován Karel VI., otec budoucí císařovny Marie Terezie. Týž Karel VI., který roku 1717 uděluje Nepomyšli titul městečka a přiděluje jí mj. práva pořád výroční trhy.

V témže čase v pouhých 46 letech v Čechách umírá geniální architekt Jan Blažej Santini Aichler, který českou krajinu zaplnil skvosty barokní gotiky a jehož věhlas láká do Čech turisty z celého světa.

V nedalekém Krásném Dvoře František Josef Černín s pomocí Františka Maxmiliána Kaňky, dalšího z vyhlášených barokních mistrů stavitelů, zahajuje přestavbu tamní renesanční vily na luxusní lovecký zámeček.

Na tvrzi v Nepomyšli jsou pány Dietrichsteinové. Pod jejich taktovkou v dané době právě proběhla barokní přestavba zdejšího kostela sv. Mikuláše, která na několik století zakryla unikátní gotické fresky, které budou znovuobjeveny a restaurovány o dlouhých 300 let později.

Řeč je o první čtvrtině 18. století.

A v tomto čase na nevysokém návrší jižně od Nepomyšle vyrůstá malá lipka. Možná sem vítr zavál drobné lipové semínko z nedalekých Doupovských hor, možná sem lipku vysadila dívčí ruka na památku milého, jehož o život připravila lidská hloupost, zášť a závist, jak se dodnes mezi lidmi vypráví v místní pověsti.

Ať už se ale stromek na vršek dostal jakkoliv, rostl a sílil a kolem něj kráčeli dějiny – zažil konec habsburské monarchie, vznik samostatného Československa, první i druhou světovou válku, vznik České republiky, její vstup do Evropské unie. Pozoroval ze svého místa běh života pod ním – viděl nesčetně mnoho malých lidských osudů, které formovaly tuto zem a tuto krajinu, nesčetně mnoho lásek i zrad, radostí i tragédií, zrození i smrtí. Odolával silným západním bouřím i větrům, přežil požáry i lidskou snahu o podmanění si přírody – přečkal těžbu a výrobu kaolínu u svých kořenů, přečkal i období, kdy se zaniklý kaolinový lom proměnil ve skládku zbytečností, které lidé použili a navždy odhodili.

Lípa rostla a sílila a navzdory všemu dorostla v mohutný překrásný strom, který se stal dominantou zdejší krajiny. Tak výraznou a překrásnou dominantou, že se tři „místňáci“ Danuška Lněníčková, Martin Kaše a Nikola Nováková ve spolupráci s městysem NepomyšlMateřským centrem Jablíčko z Nepomyšle, Místí skupinou Českého červeného kříže Nepomyšl, MAS Vladař, Destinační agenturou Dolní Poohří a Svazkem obcí Podbořansko rozhodli nominovat nepomyšlskou lípu do ankety Strom roku 2023.

Stáří nepomyšlské lípy srdčité se odhaduje právě na oněch 300 let, o nichž byla v úvodu tohoto článku zmínka. Malý kmínek malého stromku za tu dobu zesílil v kmen o obvodu bezmála 5 metrů. Vršek s lípou je místem, kam se rádi a opakovaně vrací nejen místní lidé. Posezení pod lípou s dechberoucím výhledem na panorama Doupovských a Krušných hor je zážitkem, který vás prostě chytí za srdce a navždy ve vás zanechá otisk onoho okamžiku.

Mezi desítkami nominovaných stromů nepomyšlská lípa zaujala odbornou porotu natolik, že se jí podařilo dostat se mezi 10 finalistů ankety Strom roku 2023.

S lípou se rámci Stromojízdy, kdy se objíždělo všech deset finalistů, přijeli seznámit zástupci Nadace Partnerství. Ta v roce 2002 anketu převzala od původních iniciátorů z Českého svazu ochránců přírody, od té doby ji provozuje a podařilo se jí ji dokonce rozšít i na evropskou úroveň v podobě hlasování o Evropský strom roku. Tam mimochodem automaticky postupuje vítěz národního kola ankety.

Do Nepomyšle přijeli ve čtvrtek 22. 6. 2023, kdy se pod lípou uskutečnila komunitní snídaně, kde se setkali všichni nominanti nepomyšlské lípy, místní i přespolní obyvatelé regionu i zástupci Nadace Partnerství. Při té příležitosti lípu nafotil profesionální fotograf a přítomní vylosovali číslo, pod kterým bude lípa v anketě vystupovat. Podařilo se jim pro lípu získat číslo 1. Na závěr setkání se nepomyšlští pochlubili i kostelem sv. Mikuláše, za jehož opravu financovanou z vlastních prostředků získal městys cenu Patrimonium pro futuro udílenou Národním památkovým ústavem.

Hned následující den, v pátek 23. 6. 2023, proběhlo pod lípou natáčení medailonku o nepomyšlské lípě ve spolupráci s Vladimírem Kořenem, moderátorem oblíbeného pořadu Zázraky přírody. Pod lípou jsme společně uspořádali piknik, napsali jsme lípě přáníčka na kartičky v podobě srdcí – lipových listů a samozřejmě natočili pár záběrů na podporu naší jedničky. Obdobně tomu bylo u dalších 9 zbývajících finalistů.

Dnes 24. 7. 2023 se na webových stránkách www.stromroku.cz spouští hlasování o Strom roku. Hlasuje se prostřednictvím e-mailu a hlasování bude probíhat až do 8. 10. 2023. Mezi 2. 10. a 8. 10. 2023 proběhne tzv. superfinále, kdy se bude hlasovat již jen mezi 5 stromy, které do té doby získaly nejvíce hlasů. V superfinale mohou hlasovat všichni znovu. Jeden e-mail odpovídá jednomu hlasu.

Pojďme společně nepomyšlskou lípu podpořit. Nejde jen o hlas pro Nepomyšl. Jde hlas pro celý Ústecký kraj a pro Čechy. Většina vítězů ankety Strom roku totiž doposud byla z Moravy a žádný kandidát z Ústeckého kraje dosud v anketě jako vítěz neuspěl. Nepomyšlské lípě se to již jednou málem podařilo – v roce 2002 skončila v celorepublikovém klání na druhém místě. Nyní máme šanci náš region i náš celý kraj díky překrásné nepomyšlské lípě pořádně zviditelnit. Pojďme pro ni hlasovat a vybojujme jí tentokrát místo nejkrásnější, místo první, a ukažme ji celé Evropě.

Předem vám všem za podporu děkujeme.

Zdenka Lněníčková, předsedkyně MC Jablíčko z Nepomyšle


Napsal(a): Zdenka Lněníčková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video