Jirkov udělal parkoviště, další dá na sídliště

Redakce 2023-07-28 07:29:00

Jirkov - Jedno parkoviště udělali, další se chystá na Mládežnické.

Výstavba nového parkoviště u základní školy v ulici Budovatelů je druhou nejnákladnější investicí Jirkova letošního roku. V rozpočtu města na ni bylo 9,2 miliónu korun.

 Lidé se u školy dočkali velkého parkoviště a také v jejím areálu jsou nová parkovací místa – pro učitele a zaměstnance školy. Výstavbou dalších stání pro auta se navýšila parkovací kapacita o 41 míst. To je žádoucí zejména s ohledem na blízkost domova pro seniory. Dále došlo ke zprůjezdnění ulic Křižíkova a U Dubu (i tato část vozovky je zrekonstruovaná).

Součástí stavby bylo též vybudování lepšího zázemí pro žáky v areálu školy. Vznikly tu dvě stylové dřevěné venkovní učebny a nové hrací prvky pro děti. Moderní zázemí plně nahradí to bývalé před školní budovou, které už bylo v nevyhovujícím stavu. „Věřím, že zaměstnanci školy jsou spokojeni, že jsme dostáli slibu a vybudovali jim pěkné zázemí na školních pozemcích,“ říká starostka Dana Havlátková Jurštaková.

Další parkoviště Jirkov chystá. Hornímu sídlišti, které je zastavěné vozidly, přinese úlevu parkoviště pro 65 aut, které se má v září začít stavět v rozsáhlé proluce mezi paneláky – v části přilehlého nevzhledného lesíka na Mládežnické. Nové parkovací plochy doplní chodníky, v plánu jsou i sadové úpravy a řádné osvětlení.

Ulice Mládežnická, Krušnohorská a Krátká jsou doslova zaplavené zaparkovanými auty. Jev, který pálí místní obyvatele, návštěvníky i hasiče a další složky integrovaného záchranného systému (ty by se sem v případě požáru nebo nějaké havárie jen těžko dostávaly).

Budování parkoviště si vynutí pokácení pěti větších bříz a vymýcení nekulturní náletové zeleně na ploše 1 550 metrů čtverečních. Jedná se o akci, kterou se městu podařilo vysoutěžit za necelých 8,5 miliónu korun vč. DPH (o cca 1 milión méně než byla předpokládaná cena). Stavba bude probíhat v jediné etapě a za částečného omezení provozu.

Projekt podle vyjádření architekta splňuje dva hlavní cíle, které si město jako zadavatel předsevzalo: výstavbou nového parkoviště se zvýší komfort parkování v této lokalitě a dále dojde ke zpřehlednění a zpřístupnění dosud zanedbaného prostoru v zástavbě bytových domů. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video