Rozmanitý svět čajů – ochutnejte je v lounské Čajovně u sv. Mikuláše

Redakce 2023-09-03 09:13:00

U nás v českých zemích je čaj označení nejen pro čaj připravený louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě, ale i pro nápoje připravené spařením sušeného ovoce, bylin anebo jiných částí rostlin. V první části našeho čajového seriálu se zaměříme na čaje pravé, získané z rostliny čajovníku čínského.

    Podle staré legendy jednoho jarního večera roku 2737 před naším letopočtem seděl čínský císař ŠEN NUNG u ohniště a převařoval si vodu na pití. Císař přikládal větvičky stromů, které rostly kolem. Ožehlé listy se vznášely v horkém vzduchu a pozvolna klesaly. Napadaly do vařící vody. Císař je chtěl nejprve vylovit, ale pak ho zaskočila přitažlivá vůně, která z kotle vycházela. Ochutnal a nevycházel z údivu nad osvěžující chutí, kterou tento nápoj měl. Takto prý lidstvo získalo úžasný, nenahraditelný pravý čaj.

     Čaj zahání žízeň, v horku ochlazuje, v zimě zahřívá, rozjasňuje a zbystřuje mysl. Léčí tělo i duši.

    Hlavní účinnou látkou v čaji je thein. Je to v podstatě kofein, který je navázán na další komplex látek a je ho v čaji asi o polovinu méně než v kávě. Toto množství kofeinu způsobí vylepšení paměti, vyjasnění myšlenek a lehký pocit svěžesti až na 6 hodin.

   Jedinečnou vůni a chuť čaje způsobují polyfenoly. Mají výrazné antioxidační vlastnosti, chrání tělo před volnými radikály a tak mají preventivní účinek proti rakovině a srdečním ne-mocem. Pravidelná konzumace zeleného čaje může významně snižovat cholesterol. Všechny polyfenoly v čaji také podporují krevní oběh, jednak svým antioxidačním působením, ale i zamezením tvorby krevních sraženin. Uvolněním cévních stěn pomáhá také čaj snižovat krevní tlak. Polyfenoly v čaji mají antibakteriální a antivirové účinky, tím, že zvyšují aktivitu bílých krvinek - makrofágů.

     Základní druhy pravého čaje se liší podle stupně oxidace. Při ní dojde v čajovém lístku k chemickým změnám polyfenolů, které způsobí ztmavnutí listů.

     Pokud se čajové lístky po sklizni rychle vysuší, zamezí se oxidaci a získá se čaj zelený. Jestliže se průběh oxidace zastaví pražením, když okraje lístků začínají červenat, vzniknou čaje polozelené - takzvané oolongy. Ty se podle stupně oxidace rozdělují na světlé a tmavé.

Nejznámější černý čaj je pak zoxidovaný na 100 %.

ZELENÉ ČAJE

    Zelený čaj se díky zpracování, kdy neprobíhá oxidace, zachovává vysoký obsah polyfenolů.

    Čínské zelené čaje se zpracovávají převážně ručně. Ty nejlepší se sklízejí na jaře v době svátku ČCHING - MING (5.dubna).

  Nejznámějším představitelem čínských čajů je Dračí studna LUNG CHING.

Jak tento čaj vznikl, vypráví krásná čínská legenda. Stalo se to asi 250 let po Kristu. V krajině nastala velká sucha a rolníci se marně modlili za déšť. Taoistickému mnichovi se jich zželelo a šel prosit draka v tůni, aby jim pomohl. Drak je v čínské mytologii pánem vod. Brzy se nebe zatáhlo a spustil se vytoužený déšť. Rolníci pojmenovali starý chrám vedle tůně Dračí studna a čaj, který tu pěstovali, dostal stejné jméno. Tento vynikající čaj nefritové barvy a nasládlé chuti popíjel Mao Cetung s americkým prezidentem Richardem Nixonem. Bývá nazýván nejlepším čajem Číny. (PR)

Pokračování v dalším vydání.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video