Rozmanitý svět čajů – ochutnejte je v lounské Čajovně u sv. Mikuláše

Redakce 2023-09-11 22:26:29

U nás v českých zemích je čaj označení nejen pro čaj připravený louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě, ale i pro nápoje připravené spařením sušeného ovoce, bylin anebo jiných částí rostlin. V další části našeho čajového seriálu se zaměříme na čaje pravé, získané z rostliny čajovníku čínského, dnes na čaje polozelené a černé.


POLOZELENÉ ČAJE

     Zelený čaj vám nechutná? Nevadí, vybrat si můžete i čaj polozelený, který je příjemným kompromisem pro ty, co nemají rádi zelené ani černé čaje.

    Podle staré čínské legendy vznikl polozelený čaj nazývaný OOLONG tak, že čajový mistr WU LIANG WU byl při sběru čajových lístků vyrušen jelenem. Utekl a na čaj zapomněl. Když se vrátil, listy částečně zoxidovaly. Mistr je nechtěl vyhodit, uvařil z nich nápoj, který měl velmi příjemnou chuť. Tak spatřil světlo světa oolong.

     Oolongy se rozlišují podle stupně oxidace.

    Nejnižší stupeň oxidace do 20 % mají oolongy nazývané JADE, Nejvíc oolongů se řadí do středního stupně oxidace do 40 %. Mají lehce nasládlou chuť s exotickou vůní vzácných dřev. Jsou pojmenovány AM-BER.  Oolongy oxidované od 40 do 60 procent patří k velmi drahým a vyhledávaným sortám.

Polozelené čaje mají pozitivní účinky při léčbě srdečních onemocnění a také přispívají ke snížení hmotnosti. Jsou čajomilové, kteří nepijí jiný čaj než oolong. Takovým příkladem byla francouzská zpěvačka šansonů Edith Piaf, která ho spotřebovala více než kilogram měsíčně.


ČAJE ČERNÉ

     Jak vznikl čaj černý? Během jednoho zvlášť dlouhého období dešťů došel čerstvý i nasušený zelený čaj. Lidé spotřebovali všechny své zásoby. Tu napadlo jednu ženu, že má ve vlhkém přístěnku ještě staré neusušené lístky. Nevypadaly sice vábně, ale pře-sto je zkusili uvařit. Uvařený černý čaj byl tmavý a měl novou, silnější chuť. Své povzbuzující a osvěžující účinky si ale zachoval.

    Černý čaj obnovuje energii organizmu. Je vhodný při potížích se soustředěním, nedostatkem chuti něco dělat, prohřívá celé tělo i studené končetiny. Po námaze, sportu, těžké práci se hodí k uhašení žízně.

    Jeho účinek je dán způsobem přípravy. Louhováním po dobu 2 až 3 minut se uvolní kofein, který povzbuzuje činnost mozku, nezatěžuje srdce a krevní oběh, protože je vázán na třísloviny. Při louhování od 3 do 5 minut se uvolní zároveň třísloviny, které tlumí účinek kofeinu. Podporují činnost trávicího ústrojí, uklidňují žaludek a střeva. Mohou vázat a odvádět z organizmu zplodiny.

     Černý čaj je v Evropě známější a používanější než čaj zelený. Do Evropy přivezla čaj holandská obchodní loď až roku 1610. Ale jeho pití se ten-krát příliš nerozšířilo. Byl velmi drahý a navíc zelený čaj, který se tehdy dovážel, trpěl dlouhou cestou na moři na kvalitě. Nejdřív pili čaj Holanďané a Portugalci. V Anglii zavedla pití čaje královna Kateřina, manželka krále Karla II. Tradice klasických čajových dýchánků o páté vznikla o mnohem později, až za panování královny Viktorie. Královně připadalo odpoledne příliš dlouhé a tak si ho zpestřila ještě před večeří odpoledním popíjením čaje s výbornými sladkými čajovými zákusky.

     V Čechách k rozvoji pití čaje došlo po sametové revoluci v roce 1989, kdy se uvolnily hranice a začal se dovážet kvalitní sypaný čaj z Číny, Japonska a Indie.

Jako houby po dešti vyrostly čajovny, kde podávají ty nejkvalitnější čaje vět-šinou ve velmi originálním orientálně zařízeném prostředí. Ve třetím díle našeho čajového seriálu Vás do jedné takové originální čajovny pozveme.

                            Pokračování v dalším vydání.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Kaple sv. Anny v Hlubanech o Štědrém dnu pro vás otevřena...

Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.

Přehrát video
Koledy v podloubí: Žatec, 4. adventní neděle 2024

Zlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)

Přehrát video