Alejí roku 2023 se může stát také kaštanová alej v Kryrech nebo lipové stromořadí v Lounech

Redakce 2023-11-13 16:06:00

Do 13. ročníku ankety Alej roku, kterou pořádá organizace Arnika, bylo nominováno 83 alejí a stromořadí z celé ČR. V Ústeckém kraji o titul nejoblíbenější Alej roku 2023 soutěží jedna alej a jedno stromořadí.

Nejvíc alejí bylo nominováno z Královéhradeckého a Zlínského kraje, ze kterých přišlo 11 nominací. Královéhradecký kraj měl přitom v polovině října jen jednu nominaci a 10 dalších přišlo až v úplném závěru nominační fáze. Z Jihočeského kraje přišlo 10 nominací, z Ústeckého dvě. Jako poslední, ve 23:58 poslední nominační den, byla nominována pražská Alej legionářů.

Hlasování prostřednictvím jednoduchého formuláře odstartovalo 2. listopadu na webu Alej roku. Hlasuje veřejnost a každý může dát jeden hlas. Hlasování skončí 25. ledna 2024. Výsledky, jednu celorepublikovou vítězku a vítězku v každém kraji, vyhlásí Arnika na začátku února 2024. Paralelně probíhá fotosoutěž, kde nejkrásnější fotografie vyberou patroni ankety, např. kameraman přírody Lukáš Pich nebo herečka Petra Vojtková.

Do ankety je v roce 2023 přihlášena celá škála alejí, od těch, které byly vysazeny po-měrně nedávno, až po doslova staleté aleje, od alejí, které se pojí s nějakou historickou událostí, až po ty, které jsou zajímavé díky raritnímu druhu stromu.

Specialitou tohoto ročníku ankety Alej roku bude poskytnutí kořenové injektáže stromům ve vybrané aleji, kterou provede firma Groown. Kombinace unikátních rozpustných organických živin, humusových látek, složek zadržujících vodu a prospěšných půdních mikroorganismů, podpoří růst a odolnost stromů a prodlouží jim život.

A pro jaké aleje můžete letos hlasovat v Ústeckém kraji?

Kryrská kaštanová alej:

„Školní ulici v Kryrech již více než sto let lemují hlavně krásné jírovce maďaly nebo také koňské kaštany. Dnešní alej byla obnovena před téměř deseti lety. Jírovce jsou mladé a druhově namíchané. Je zde bílá klasická varianta s ostnatými tobolkami, tedy maďaly a červeno-růžová varianta s hladkými tobolkami, tedy jírovec pleťový nebo také červený. Najdete zde i mladé lípy. K našemu městu alej patří, spojila ulici Hlavní a Komenskou. Ze školy lemuje pohled na nádhernou kryrskou dominantu - Schillerovu rozhlednu, z rozhledny přitahuje zase pohled na školu. Nádherné souznění funguje již více než sto let. Žádný občan si neumí představit tuto ulici a pohled ze školy či rozhledny bez stromořadí. K našemu městu patří stejně jako 117 let stará rozhledna nebo 111 let stará budova školy,” popsala alej autorka nominace Emilie Mazourová.

Lipové stromořadí Jeronýmova v Lounech:

„Krásná alej v Jeronýmově ulici v Lounech čítá téměř 40 více jak sedmdesátiletých lip. Lípy jsou umístěny v zeleném pásu uprostřed ulice a tvoří tak jedinečnou kouzelnou atmosféru. Jejich košaté koruny zajišťují v létě příjemný stín, díky nim je v ulici mnohem příjemnější klima než v okolních ulicích, kde vzrostlé stromy nejsou. Lípy rozdělují ulici na 2 části a obyvatelé ulice tak mají možnost výhledů do zeleně. Ulice je v širším centru města, koruny stromů jsou cílem a domovem různých druhů ptactva a hmyzu, což je v této oblasti vzácností.

V současné době je alej v ohrožení z důvodu rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Nicméně obyvatelé ulice dělají maximum pro její záchranu,” uvedla v nominaci ke stromořadí Petra Jakešová. 


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

SAMOSTATNÁ ÚČETNÍ - LOUNY

Jsme fandové digitálního účetnictví, umělé inteligence a moderních technologií a do naší lounské kanceláře hledáme novou posilu pro stálou nebo nárazovou spolupráci externí nebo interní formou. Předchozí zkušenost s účetnictvím je nutná, moderní technologie zaškolíme a zvládneme společně. Požadujeme ochotu učit se novým věcem, pozitivní, zodpovědný a aktivní přístup.
Tel.: 777197823
E-mail: info@arelas.cz


VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA - Domov pro seniory Podbořany

Nástup možný ihned! POŽADUJEME: vzdělání zdravotníckého směru NABÍZÍME: pracovní poměr na plný úvazek a dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou; pracovní poměr na DPP nebo DPČ; zvláštní příplatek pro zdravotníky + příplatek za práci o víkendu a svátcích + odměny; 5 týdnů dovolené; příspěvek na dovolenou; příspěvek na penzijní pojištění; příspěvek na stravování; příspěvek na vitamínové prostředky + očkování; možnost dalšího vzdělávání. Profesní životopis zašlete na uvedený e-mail.
Kontakt: paní Šulcová
Tel.: 733714024
WWW: https://www.domovpodborany.cz/
E-mail: sulcova@domovpodbořany.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video