Pozemek po starém zimním stadionu? Pro město příliš drahý

Redakce 2024-02-05 07:47:00

Chomutov - Co bude s pozemkem po starém zimním stadionu? Vlastníci by ho chtěli prodat, město by ho koupilo. Problém je ovšem ve vysoké ceně.

Možná si pamatujete hokejové zápasy ještě na starém stadionu. Před mnoha lety se rozhodlo město budovu zbourat a pozemek prodalo nakonec soukromým investorům. Ti tam chtěli postavit obchod Interspar. Nicméně přišla krize, Interspar vycouval z českého trhu a od té doby už třináctým rokem zeje plocha prázdnotou.

Jak uvedl primátor Chomutova Marek Hrabáč, mělo vedení města minulý týden schůzku s majiteli pozemků. „Oslovili nás sami s tím, že by chtěli jednat o možném prodeji,“ uvedl primátor. Majitelem pozemku je rakouská společnost Spar, která plochu vlastní přes svoji společnost Market Invest CZ.

Jak uvedl primátor, město by mělo o plochu zájem, Spar by ovšem za pozemek chtěl tolik peněz, že to není v možnostech města koupit. Všechna dřívější jednání troskotala rovněž na ceně. Podle Marka Hrabáče je představa prodávajícího, že za pozemek získá něco kolem 18 milionů eur, tedy údajně částku, za kterou jej kdysi koupil společně s náklady na zbourání stadionu.

V přepočtu je to velmi zhruba asi 400 milionů korun. To je podle primátora částka zcela mimo možnosti města. „S takovou sumou ani do zastupitelstva nepůjdu, byť by šlo jen o možné svolení vůbec o možné koupi jednat,“ uvedl Marek Hrabáč. S majiteli z Rakouska se město dohodlo, že si každý zadá znalecký posudek a pak by bylo možné další jednání na pořadu dne.

Město jako takové může pozemky kupovat pouze na základě znaleckých posudků. Ty bývají často hodně rozdílné, nicméně v případě pozemku po zimním stadionu je rozdíl mezi nabídkou a reálnou cenou patrně velmi vysoký. Plocha má asi tři tisíce čtverečních metrů, při ceně tři tisíce korun za metr by vyšla tak na 100 milionů korun, což už by mohla být částka k jednání.

Původně mělo být na pozemku přesouvané nádraží, nicméně kvůli záplavové zóně se Správa železnic rozhodla uvažovat o místě kousek dál. Pokud by město pozemek získalo, uvažuje tam o výstavbě bytů, obchodů a parkování. Podle všeho však tento záměr ještě nebude dlouho aktuální.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video