Nová degustační soutěž Česká pivní vize. Ve speciální kategorii se blýskl Pioneer Beer

2024-02-12 13:00:00

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský vyhlašoval, organizoval i odborně garantoval první ročník nové degustační soutěže Česká pivní vize. Pro soutěž byla sestavena 24 členná odborná senzorická komise ze zkušených pivovarských degustátorů České republiky.

Výsledky soutěže byly vyhlášeny v rámci workshopu věnovanému vědeckému projektu „Aplikace nových odrůd a genotypů chmele odolných k suchu do pěstitelské a pivovarské praxe“ finančně podpořeným Ministerstvem zemědělství České republiky, v prostorách Chmelařského institutu v Žatci.

Soutěže se zúčastnilo 25 českých pivovarů s celkem 77 vzorků piva, která soutěžila v sedmi kategoriích: silná piva světlá (13,0 a více % EPM); silná piva polotmavá a tmavá (13,0 a více % EPM); IPA a APA; pšeničná piva; nealkoholická (neochucená i ochucená); studeně chmelený ležák, studeně chmelené výčepní piva a IPL; speciální kategorie.

V prvních šesti kategoriích soutěžily pivovary, jejichž celoroční výstav piva byl v posledním kalendářním roce vyšší než pět tisíc hektolitrů, mohly se tedy mezi sebou utkat nejen velké a střední pivovary, ale také řada českých minipivovarů.

Speciální sedmá kategorie, která byla otevřena všem pivovarům ČR bez ohledu na jejich výstav, byla vyhlášená pro piva chmelená novými odrůdami chmele, které mají dobrou toleranci ke změně klimatu. Jedná se o odrůdy s prokázanou tolerancí k suchu a jsou vhodné pro pěstování na plochách bez závlahy (Saaz Shine, Saaz Comfort, Juno, Uran a Ceres). Hlavním posláním této kategorie bylo lépe seznámit pěstitele chmele, sládky a spotřebitele s novými českými odrůdami a rozšířit jejich pěstování na plochy bez možnosti závlahy.

„Byla jsem velice mile překvapena velkým zájmem pivovarů o první ročník, ale i vysokou kvalitou soutěžních piv napříč všemi pivovary. Rozhodně jsme nezaznamenali žádný rozdíl v kvalitě piv vařených ve velkých nebo těch nejmenších pivovarech, o čemž svědčí výsledky soutěže,“ uvedla Jana Olšovská, předsedkyně senzorické komise Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Ve speciální kategorii věnované novým českým odrůdám chmele soutěžilo osmnáct vzorků. Kategorie to byla velice pestrá, protože styl piva záležel na výběru pivovaru a zejména na zkušenosti sládka se soutěžní odrůdou. „Některé odrůdy tak slušely spíše spodně kvašeným pivům, jiné zase těm svrchně kvašeným, ale všech pět odrůd je velmi zajímavých a většina z nich byla v soutěži předvedena v obou základních stylech piva. Celkový výsledek byl pak dán fantazií a umu pana sládka,” dodala Jana Olšovská.

Mezi průkopníky nových českých odrůd se v rámci soutěže zařadily Pivovar Strakonice, Plzeňský Prazdroj, Pivovar Nymburk, Pivovar Máša, Pivovar Louka, Pivovar Mazák, Pivovar Prokopák, Proud, Rodinný pivovar Zichovec, Pivovar Antoš a Pioneer Beer ze Žatce, jehož pivo Chmelový Maják z chmelové odrůdy Saaz Shine vyhodnotila porota jako nejlepší. Stejně tak pivo APA z Pivovaru Mazák.

V kategorii silných světlých piv vyhrálo pivo Samson Bock. Mezi tmavými a polotmavými silnými pivy vévodila Eliška 13 z Měšťanského pivovaru v Poličce. Z pšeničných piv byl nejlépe hodnocen Primátor Weizen. Výborné ocenění získalo mezi studeně chmelenými ležáky také pivo Tchyně z Pivovaru Primátor. 

Foto: Žatecký minipivovar Pioneer Beer zabodoval v nové pivní degustační soutěži. Ve speciální kategorii věnované novým českým odrůdám chmele se mezi velkou konkurencí probojoval s pivem Chmelový Maják až na první pozici. Majitel a sládek minipivovaru Pioneer Beer Michal Havrda na fotografii druhý zleva. Foto: Milan Mikula

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video