Na perucký kostel se vrátí věžní hodiny, stejně jako před lety na lenešický

Lucie Steklá 2024-02-13 23:14:07

Peruc – Před čtrnácti lety, konkrétně v roce 2007, se sešlo několik mladých, starších i lidí středního věku, aby zachránili kostel sv. Petra Pavla na Peruci. Založili Spolek na záchranu kostela v Peruci. Nyní chce spolek na kostelní věž vrátit hodiny. Na vlastní kůži zakusili, co znamená ono známé úsloví ,,práce jako na kostele“. ,,Někteří ze spolku odešli a zase se vrátili, někdo se ke spolku přidal a několik členů odešlo ze Spolku i z tohoto světa nenávratně. V současné době má spolek osm členů s věkovým průměrem asi osmdesát roků,“ řekla Viera Hermína Kopicová z Peruce.

V době kdy kostel patřil Římskokatolické církvi Spolek realizoval nejnaléhavější opravy. Opravil schody na kůr, lavice a mříže k ochraně památky. Zajišťoval stálý úklid jak interiéru, tak i přilehlého okolí kostela. Cílem Spolku bylo udržovat kostel v pěkném stavu, aby mohl být využíván k liturgickým a kulturním účelům. ,,Asi v roce 2020 začal Spolek uvažovat o vrácení věžních hodin na kostel. Během uskutečňování tohoto cíle došlo ke změně majitele kostela. A jak se Spolku daří realizovat svůj záměr a vrátit hodiny na věž? Přes všechny možné i nemožné peripetie, intervence, žádostí, povolení, prověřování a vyhodnocování je již historický hodinový stroj u restaurátora. Je zaplacena záloha a Spolek má za úkol získat další peněžní prostředky na uhrazení doplatku,“ řekla.

Hodiny by měly být umístěny na věž ve druhém čtvrtletí roku 2024. Chod i hlasitost hodin se bude obsluhovat elektrickým zařízením. Všechny opravy i náklady na údržbu kostela Spolek financoval z členských příspěvků a z darů od veřejnosti. Pokud mát zájem spolek a návrat hodin na věž podpořit, můžete přispět. A to buď do kasičky, která je umístěna na mříži v kostele, nebo na číslo spolkového účtu u MONETA Money Bank 254001599/0600. ,,Veřejnost může stále přispívat, aby hodiny z věže opět odměřovaly čas. Pokud bude mít dárce zájem o doklad na darovanou částku, aby si ji mohl dát do daňového přiznání, Spolek zašle potvrzení o výši daru. Členové Spolku ještě jednou děkují všem, kteří za celá ta léta přispívali na opravy kostela. A také děkují všem, kteří ještě přispějí na restaurování věžních ho-din,“ řekla V. H. Kopicová s tím, že po ukončení činnosti Spolku budou věžní hodiny patřit, tak jako kostel, Nadačnímu fondu Emila Filly.

Před několika lety podobnou sbírku pořádal Lenešický okrašlovací spolek. Opravovaná věž kostela sv. Šimona a Judy v Lenešicích dostala zpět kopii stroje z počátku 20. století. Z původních hodin, jež byly v kostele od konce 2. světové války, zbylo po pádu věže v roce 2008 lety jen torzo. Ciferník je kulatý, má černou barvu a ručičky s číslicemi jsou bílé. Kulaté hodiny se ke kostelu hodí více a působí estetičtěji. Hodiny, z nichž po pádu věže zbylo jen torzo, byly na kostelní věži od konce 2. světové války. Měly tvar čtverce, bílý ciferník a číslice s ručičkami černé. Náklady na výrobu nových hodin byly 180 tisíc korun. (vhk, lus)

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video