Klub slaví 60 let, zve na výstavu

Alla Želinská 2024-02-22 07:30:00

Klub železničních modelářů Jesenice u Rakovníka pořádá při příležitosti 60. výročí své existence výstavu.

V provozu bude veliké kolejiště v měřítku HO i s několika lokomotivami. Akce se uskuteční ve Školní ulici v budově prvního stupně základní školy. Návštěvníky přivítá v sobotu 24. a v neděli 25. února vždy od 13 hodin.

Modeláři se pilně na výstavu připravují - jedním z nejnáročnějších úkolů byla stavba modulového kolejiště v prostoru školní chodby, která přivítá návštěvníky. Pořadatelé se již těší na všechny zvídavce, příznivce železničního modelářství a jesenického klubu, známé a přátele.  

Klub slaví 60 let od svého založení a jedná se tedy o druhý nejstarší klub železničních modelářů v republice (hned po KŽM Plzeň).

Klub byl založen Vladimírem Zuskou v šedesátých letech a po celou svou dobu, až do dnešních dní, je tento klub aktivní. Stabilně čítá kolem 20 členů z řad dospělých i žáků také z našeho regionu (například 8letý Jiří Hotěk z Podbořan, Daniel Skála pochází z Vroutku, Jiří Stahl, pocházející z Lubence, ten staví modely pozemní vojenské techniky), kteří jej reprezentují na krajských, republikových i mezinárodních soutěžích a výstavách. Dlouhodobě se členové umisťují na předních příčkách soutěží SMČR a i na tyto úspěchy se letošní výstava zaměří. Nepůjde tak pouze o provozní výstavu modulového kolejiště klubu a jeho členů, ale také o výstavu soutěžních modelů a dosažených úspěchů za celých 60 let.  

A co nejzajímavějšího bude k vidění na výstavě? "Rozhodně historické fotografie i modely z modelářských počátků zdejšího klubu, poté samozřejmě nejcennější diplomy z mistrovství ČR, Evropy i světa.

Dále zda máme vystaveno několik špičkových soutěžních modelů pana ing. Zeleného z Rakovníka (člen KŽM Jesenice), žákovské soutěžní modely za posledních 20 let a především nové díly modulového kolejiště v klubovně i na chodbě. Novinek je mnoho. Některé soutěžní modely budou zároveň v běžném provozu na kolejišti a návštěvníci je tedy uvidí v pohybu (některé parní lokomotivy, staré nákladní i osobní vozy a také silniční techniku.

Zároveň zde budou krásné plastikové modely Jiřího Stahla, který se věnuje především plastikové modelařině a jeho úspěchy jsou srovnatelné s republikovou i evropskou špičkou.

Dále ještě dodám, že letos jsme přešli na nový typ řízení digitálního provozu Roco z21, a žáci tak budou moci vlakové soupravy ovládat pomocí bezdrátových ovladačů, či chytrých telefonů. Některé lokomotivy jsou již vybaveny speciálním dekodérem, který umožňuje plynulý pohyb lokomotiv, vytváří realistické zvuky, spouští světla a u některých parních lokomotiv umí generovat kouř z komínu," zve na výstavu za KŽM Jesenice Daniel Skála.

Foto: Železniční modeláři Jesenice u Rakovníka, archiv Jany Hoťkové

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video