Do kostela sv. Ignáce se vrátí zničený obraz, nyní se restauruje

Redakce 2024-03-05 09:01:00

Chomutov - Město pokračuje v obnově historického interiéru kostela sv. Ignáce. Koncem ledna předalo odborníkům k zrestaurování hlavní oltářní obraz, výrazně poničený v 50. či 60. letech minulého století. Cílem je usadit ho po padesáti letech zpět na jeho místo uprostřed oltáře a kostelu tak navrátit jeden z dominantních prvků.

V kostele sv. Ignáce v Chomutově je již mnoho let provizorní oltářní obraz. Kostel byl postaven v letech 1663 až 1668. Je typickou ukázkou raně barokní jezuitské architektury.

Původní hlavní oltářní obraz není znám, ale v roce 1865 byl nový obraz sv. Ignáce z Loyoly namalován chomutovským malířem Vilémem Kandlerem. Tento oltářní obraz má zájem město zachránit, restaurovat a znovu vystavit veřejnosti.

Oltářní obraz z druhé poloviny 19. století byl velmi poničen, kdy došlo k vyřezání jeho částí. Chybí andělé, portrét sv. Ignáce a panorama Chomutova. Nicméně torzo obrazu bylo zachráněno a umístěno v muzeu.

Zbylá část obrazu však je rovněž velmi poničena, popraskána. Dle odborného posouzení to vypadá, že byly do obrazu házeny nože.

Město Chomutov ve spolupráci s Chomutovskou knihovnou, která kostel spravuje, se rozhodlo nechat obnovit původní obraz, který by měl být po jeho restaurování umístěn zpět do hlavního oltáře kostela.

Vzhledem k rozsahu poničení budou restaurátorské práce velmi složité. Činnost restaurátora začíná důkladným průzkumem díla, včetně například rentgenového průzkumu obrazů, zjištěním jeho provenience a historie. Dílo se musí pečlivě dokumentovat a popsat ve stavu, v němž jej restaurátor dostal. Dokumentace musí obsahovat například informace o použitých materiálech, informace o stáří a informace o druhu a míře poškození. Zároveň by mělo být uvedeno, co je příčinou poškození.

Na základě průzkumu restaurátor vytvoří plán restaurování a obnovy obrazu, tedy fixace původní malby, jejího popraskání a odlupování, zřejmě i zajištění nového podkladu obrazu a podobně.

Ve spolupráci s Chomutovskou knihovnou byla vybrána restaurátorka obrazu, kterou bude RNDr. Milena Nečásková, ak. mal. z Prahy. Náklady na rekonstrukci oltářního obrazu byly odhadnuty na více než milion korun.

Vedení města se rozhodlo restaurátorské práce zadat, přestože kostel (tedy i obraz) je majetkem římskokatolické církve a město jej má pouze v dlouhodobém pronájmu.

Chomutovské děkanství se po tomto kroku ujalo obnovy menšího oltářního obrazu. Na jeho obnově se již pracuje.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video