Galerie U Radnice zve na společnou výstavu obrazů Alice Art a Tomiho Reidy

Hedvika Mašková 2024-03-14 12:26:00

Alice Art a Tomi Reida představí společně své obrazy na výstavě ,,Svět s airbrushem”, která bude slavnostně zahájena tuto sobotu 16. března v 18 hodin v Galerii U Radnice v Žatci. Zájemci si ji mohou přijít prohlédnout až do 20. dubna, každou sobotu od 14 do 17 hodin.

Alice už v sedmé třídě kreslila podle miniaturních předloh metrové postavy na kusy balícího papíru. Zdokonalování nastalo v LŠU, poté nastoupila na zajímavý obor Aranžérka ve Frýdku-Místku, kde získala spousty cenných znalostí a ty následně uplatnila na UMPRUM obor malba v Ostravě-Porubě. Po sedmi letech ve školství se rozhodla věnovat svému koníčku, tj. malbě více, a to ve vztahu k dětem. Vytvořit pro ně víc promalovaných prostor, což se jí dařilo už i na střední škole a dále pak ve svém zaměstnání. Alice Art má velmi široké kulturní zájmy v nichž dominuje výtvarné umění – obrazy, malby interiérů a exteriérů i kresby portrétů. Je schopna pomalovat celou školu, restauraci, panelák nebo auto. Její umělecké cítění je do značné míry ovlivněno personou „prokletého básníka“ Francoise Villona, u autorky je rozhodující její osobní samostatnost, nezávislost a absolutní svoboda nezávislé ženy.

,,Nadchla mě technika airbrush, ke které jsem si udělala patřičný kurz. A jelikož nerada zůstávám na jednom místě, mám v plánu další kurzíky, abych se naučila nové věci a mohla tak kromě malování obrazů, interiérů, exteriérů, aut apod., dělat další zajímavé věci,” vyznává se výtvarnice.

V neposlední řadě je její oblíbenou relax činností práce s fotkou. Vznikají tak nepřeberná množství foto koláží, kterým se do budoucna chce věnovat ještě mnohem více.

Tomiho Reidu bavilo malování odmalička. Už tehdy vznikaly první linoryty a učil se ofsetovému tisku, protože matka pracovala v tiskárnách. Nikdy neabsolvoval žádné výtvarné vzdělání, prostě samouk. Na střední škole technického charakteru výkresy nebyl problém a k tomu ještě začal kreslit na zakázku plakáty rockových kapel. Zvládá všechny základní techniky, ale nakonec ho nejvíc uchvátila malířská technika airbrush, se kterou se daří vystihnout i ty nejjemnější detaily. Nejsou to jen velkoplošné obrazy, ale i malé nebo portréty. Jsou realistické, zajímavé, nevšední. Tomi, profesí cukrář, techniku airbrush aplikoval na cukrářské výrobky. Má za sebou mnoho úspěchů – například pro cukrárnu Dortisimo na Praze 9 s dalšími cukráři zhotovení největší české čokoládové kraslice (153 cm na výšku a 103 cm na šířku). Titul mistra České republiky v kategorii Cukrář v roce 2014 získal Tomi Reida spolu s další žateckou cukrářkou Kateřinou Podanou. Město Žatec reprezentovali nejen svým uměním, ale i slavnostním dortem u příležitosti 1010 let od založení města. Zdobení dortů dokonale ovládá na špičkové úrovni, že ho zvou jako porotce na Mistrovství Evropy v dekoraci dortů.

 ,,Učil jsem po celé Evropě, takže už nebylo tolik času na malování. V Žatci jsem kreslil pro noviny, se spisovatelem Aldou Stroukalem pracuji na druhé knize, pomaloval jsem tady kdejakou hospodu nebo bar, do toho stále stříkám motorky, helmy, interiéry prostě kdeco,“ přibližuje svůj um Tomi Reida.       

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video