Martina z Oplot bojuje s vážnou nemocí. Pomozme jí s léčbou i záchranou hrázděnky

Alla Želinská 2024-03-17 09:00:00

Martina Góčová bydlí v Oplotech u Podbořan, má dvě dospělé děti a tři vnoučata. V malé vesnici obklopené chmelnicemi na cestě mezi Kašticemi a Kněžicemi se snaží opravit starý dům, ve kterém bydlí zhruba sedm let. Loni v létě ale do jejího života vstoupila vážná nemoc. Martina je od té doby v pracovní neschopnosti. Její přátelé a další lidé se jí snaží pomoci ve finanční sbírce, do níž každý může poslat nějakou částku na pomoc nemocné ženě a její rodině.

Martina se léčí už osm měsíců. „Začalo to tak, že jsem měla obrovské bolesti kolene. To najednou jako by prasklo, během chvíle úplně přestalo fungovat, nemohla jsem vůbec pohnout nohou, postavit se na nohy a jít. Z práce mě odvezlo auto rovnou k lékaři,“ popsala Martina. Zpočátku problémy hledali ortopedi, ale později po několika týdnech a dalších vyšetřeních lékaři diagnostikovali celkový zánět v těle a lymskou boreliózu s vážnou formou průběhu.

Léčba trvá dodnes, paní Martina je dlouhodobě v pracovní neschopnosti. Předtím pracovala ve firmě HaR Komplet v Žatci. „Vyráběli jsme tam kabeláž a elektroinstalaci pro vybavení ve vlacích,“ vypráví. „Dříve jsem přitom nebyla určitě aspoň deset let ani jednou v pracovní neschopnosti. Nikdy mi nic vážného nebylo, ale pak během chvíle se něco stane a všechno se změní.“ 

Martině zatím nezabírají žádné standardní způsoby léčby, například antibiotika a podobně. Lékaři už vyzkoušeli několik variant, ale nemoc pořád neustupuje. Martina trpí velkou únavou, bolestmi, má velké potíže s pohybem, při nejhorších záchvatech nedokáže skoro chodit, což trvá i řadu dní po sobě. Lékaři jí doporučili vyzkoušet alternativní léčbu. Přátelé Martiny zkoušejí kamarádce pomoci formou veřejné sbírky Pomoc pro Martinu ze Sovího domu, která běží na Donio.cz. Každý tam může Martině přispět a poslat svůj dar jako pomoc k léčbě, ale i umoření půjčky na dům, kterou splácí. Když umoří alespoň část půjčky, může se v klidu doléčit, protože peníze, které jdou každý měsíc na splátku, by paní Martina mohla dát do léčby. Z nemocenské, která je opravdu malá, se vše utáhnout dlouhodobě nedá.

Paní Martinu hodně podrželi nejbližší přátelé, kteří jí od prosince pomáhají s úhradou toho, co je nutné. A do založené sbírky přispívají další hodní lidé: ve sbírce už dárci poskytli přes 91 tisíc korun, téměř třetinu potřebné částky. „Jsem velmi šťastná a děkuji všem dárcům, kteří se mi snaží pomoci. Na oplátku každému ušiji malý dárek na památku – levandulové srdíčko, nebo třeba medvídky pro děti. Někoho třeba i klidně pozvu na víkend do našeho domu a zahrady,“ vzkazuje paní Martina.

Sbírku založila její kamarádka Pavlína Dvořáková letos na začátku února. „Martina je úžasná láskyplná bytost. Starému domu, který předtím chátral a ničili ho bezdomovci, vdechla život, přilehlou zahradu propůjčuje k různým zajímavým akcím pro veřejnost, naposledy to bylo například loňské letní umělecké řezbářské sympozium. Teď potřebuje pomoci při nemoci, která ji srazila na kolena,“ vysvětlila Pavlína Dvořáková.

Na co konkrétně budou peníze z této sbírky použity? Na platby za léčení a následnou rehabilitaci, na zaplacení provozu domu – umoření zbývající částky hypotéky. Pokud se podaří vybrat více, než bude potřeba využít na léčení apod., budou tyto peníze poslány neziskové společnosti zabývající se podporou pacientů s Crohnovou chorobou.

Martina Góčová žije v domě v Oplotech, pomáhá jí její dospělý syn, který ovšem není s maminkou úplně pořád, jezdí také do svého zaměstnání. Rozlehlé stavení nazvali Soví dům. „Už když jsem byla malá, létala na půdu k naší babičce sova a já jsem ji ráda sledovala nebo poslouchala. Od té doby mám sovy v srdíčku. A když jsem hrázděnku viděla poprvé, prolétlo mi hlavou – Soví dům. Vím, že je pro spoustu lidí dům ruina, pro mne je to ale stará hrázděnka s magickou energií,“ popsala.

Tak snad se Martině všechny její sny splní. Držíme jí palce! Určitě to bude i díky vám, kteří se jí snažíte pomoci ve veřejné sbírce. „Opravdu z celého srdce všem moc děkuji,“ vzkazuje Martina Góčová. 

Odkaz na sbírku: 

www.donio.cz/pomoc-pro-martinu-ze-soviho-domu

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video