Žatecká synagoga se otevřela veřejnosti. Zájem byl obrovský!

Hedvika Mašková 2024-04-04 11:10:00

O to podívat se, jak po rozsáhlé rekonstrukci vypadají útroby žatecké synagogy, byl enormní zájem. Předminulé úterý dorazila na slavnostní otevření tisícovka lidí. Nemalé účasti se těšilo také její druhé otevření konané předminulý pátek, kdy se zároveň konala dobročinná aukce výtvarných děl, jejíž výtěžek poputuje na podporu provozu synagogy a vedlejšího rabínského domu. Na fotografii si příchozí ještě před dražbou prohlížejí vystavená díla.

Slavnostní otevření žatecké synagogy si nenechala minulé úterý ujít například izraelská velvyslankyně Anna Azariová, která zdůraznila zásluhu majitele synagogy, Daniela Černého. Zároveň zmínila historický význam synagogy, která se znovu otevřela přesně 152 let poté, co byla slavnostně vysvěcena. „V Žatci se podařilo uskutečnit něco unikátního. Synagoga se opět stává místem, kde se setkávají lidé. Danielu Černému patří velké poděkování za to, že zachránil impozantní památku a zasloužil se o obnovení regionální historické památky. Přeji Danielu Černému a celému Žatci do budoucna jen to nejlepší,“ řekla Anna Azariová. Při úvodním ceremoniálu hovořil také ministr kultury Martin Baxa. „Žatecká synagoga je druhá největší v Česku. Je to doklad, jaká tu byla bohatá a hrdá židovská obec. Mnoho synagog a podobných objektů nemělo to štěstí, aby se vrátilo do původní krásy. Žatecká synagoga to štěstí měla. Takové události se ale neodehrávají jen tak. I když jsou na to peníze z evropských fondů, z různých zdrojů, tak to není nic platné, když nejsou lidé, kteří jsou schopní věci uskutečnit,“ řekl Martin Baxa.

Žateckou synagogu zakoupil roku 2012 Daniel Černý z Chomutova, který památku po základních opravách od počátku alespoň příležitostně otevíral veřejnosti a byly zde pořádány především výstavy a koncerty. Zároveň připravoval kompletní rekonstrukci, a to včetně sousedního rabínského domu. Oba objekty budou nyní využívány jako kulturní prostor a muzeum. V nové stálé expozici naleznou návštěvníci informace týkající se především historie Židů v Žatci. Prostory synagogy i rabínského domu budou sloužit pro pořádání výstav, koncertů, divadelních představení, přednášek a podobně.

,,Do konce května budeme mít otevřeno od pátku do neděle od 10 do 16 hodin. Od června do září bychom chtěli mít otevřeno sedm dní v týdnu,” prozradil Daniel Černý.  

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video