Život v horské vesnici probouzí nová hospoda

(ks) 2024-04-01 18:31:47

Křimov - Říká se jim srdce každé vesnice. Architekti se shodují, že se v Česku v posledních letech rozmáhá trend obnovování starých restauračních zařízení a hospod. Po důkladné renovaci se stávají srdcem zejména menších vesnic. A takovým příkladem je i nová restaurace U Macka, kterou najdete v Křimově. A protože stojí ve stejné budově jako obecní úřad, je spojení s komunitní životem více než nabíledni.

V Křimově podle údajů Českého statistického úřadu žilo v roce 2023 necelých 450 obyvatel. I tak vede obec poměrně bohatý kulturní život. Přesto místo, kde by se mohli scházet obyvatelé všech generací ve všední dny jen tak, bez konkrétního důvodu, v obci chybělo.

To se teď pomalu mění. Nově otevřená restaurace se totiž kromě kuchyně zaměřila i na kulturní program. Od začátku března už posloužila jako zázemí místního obecního plesu, ale také hostila country kapelu a má i ambice obnovovat tradice. Uspořádali tu už třeba vepřové hody, což bylo vzhledem k pokračujícímu předvelikonočnímu půstu trochu troufalé, ale rozhodně to svůj cíl splnilo. Za jeden den se v restauraci prostřídalo 150 lidí, což je třetina celé obce.

Do budoucna by majitelé restaurace, manželé Bošinovi, také zkusili nejen obyvatelům Křimova, ale i blízkého okolí, představit trendy moderní a především udržitelné gastronomie. V restauraci se totiž dodržuje koncept „From farm to table“ neboli „Z farmy a stůl“. Ten je založený na úzké spolupráci mezi lokálními farmáři a producenty a jeho výhodou jsou kvalitní, čerstvé a sezónní suroviny.

Opravdovou lahůdkou, kterou najdete na jídelním lístku, je třeba hovězí bio maso z Krušných hor, které se chová na místním statku, kde se zároveň také bourá. Od restaurace je to doslova jen několik desítek metrů.

Napsal(a): (ks)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video