Jíti kvítí nabízí květinové workshopy

Alla Želinská 2024-04-18 08:10:00

Víte, odkud pochází většina květin z květinářství? Odkud k nám cestují a že jejich pěstování, především v zemích třetího světa, má velmi negativní enviromentální i sociálněekonomické důsledky? Květiny často létají letadlem z Afriky či Jižní Ameriky přes nizozemskou burzu, kde se s nimi obchoduje. Aby cestu vydržely, jsou často chemicky ošetřovány, a tím mnohdy ztrácí svoji vůni. Pracovní podmínky na farmách jsou často nevyhovující. Z těchto důvodů se floristka Jitka Barborková rozhodla pěstovat řezané květiny u nás, na květinové farmě v Radíčevsi.

„Pěstujeme nepřeberné množství voňavých květin různých druhů a tvarů. Záleží nám na tom, v jaké půdě rostou a čím jsou hnojené,“ říká Jitka. A jak vypadá začátek třetí sezóny na květinové farmě?

Už během zimních měsíců zde začínají s předpěstováváním letniček k řezu, dělají přímé výsevy květin, které ke klíčení potře-bují chladné teploty, a zakládají nové trvalkové záhony. „Rozšiřujeme sortiment o nové keře a především růže, které hojně využijeme během svatební sezóny. Jako první květy na jaře sklízíme tulipány, narcisy a sasanky vysázené na podzim do foliovníku. Během března z nich začínáme vázat první čerstvé a lokální kytice,“ přiblížila mladá floristka.

Před velikonočními svátky proběhly dva květinové workshopy na téma „Jarní věnec“. Jeden z nich 22. března v žateckém Bistru na Trojce, kde během roku uspořádají ještě několik dalších tematicky zaměřených workshopů. Druhý se uskutečnil 25. března v nově zrekonstruovaném komunitním centru Křižovatka v Údlicích. „Celkem jsme vytvořily 13 krásných věnců ze sezónního a lokálního materiálu! Nové termíny vypsaných workshopů můžete sledovat na webových stránkách farmy www.jitikviti.cz v sekci Workshopy nebo na sociálních sítích Jíti kvítí,“ uvádí a zve Jitka Barborková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video