Městská chomutovská věž se naplní dějinami

Redakce 2024-05-25 07:43:00

Chomutov - Městská věž v Chomutově bude plná místních dějin. Město tam připravuje velkou interaktivní expozici.

Bude se věnovat několika zásadním historickým tématům. Těmi jsou hornictví v Krušných horách, František Josef Gerstner jako chomutovský rodák a významný myslitel, Mannesmannovy válcovny trub, slévárna zvonů Herold a hodiny Kienzle, kdy továrna světového významu na vysoce spolehlivé hodiny, měla pobočku v Chomutově.

 Chomutov chce připomenout své průmyslové úspěchy a historické osobnosti, které za nimi stály. Připravuje proto projekt s názvem Krušnohorský zážitkový svět, díky němuž naplní městskou věž poutavou a nevšední interaktivní výstavou věnovanou industriální revoluci 19. století.

„Výstava ve věži má zahrnovat moderní dějiny průmyslu a techniky. Měla by být zajímavá, atraktivní a měla by být edukativní, aby sem člověka přivedla a dala mu důvod vystoupat až nahoru,“ popsal náměstek primátora Chomutova pro kulturu Milan Märc.

Projekt by měl přispět k lepšímu vnímání města, jeho hodnot, historického odkazu a ke zvýšení patriotismu a vztahu k celému regionu i s přeshraničním přesahem. Chomutov na něm spolupracuje s partnerským městem Annaberg-Buchholz. Jeho cílem je zmodernizovat muzejní a informační zařízení, která se zabývají historií v obou městech. K nim patří německá Manufaktura snů a právě chomutovská městská věž. Jejich výstavní prostory se přemění na moderní multifunkční a multimediální zážitkové prostory.

Chomutovská věž má pro účely expozice představovat hornický žentour či krušnohorskou vánoční pyramidu, které spojuje otáčivý pohyb při výstupu po schodišti, a také cesta ze tmy za světlem. Toto propojení má odkazovat na hornickou minulost regionu. V Krušných horách, které jsou bohaté na různá nerostná bohatství, se totiž nepřetržitě těží osm set let.

Výstava by byla určená pro širokou veřejnost: místní obyvatele, české i zahraniční turisty, děti z mateřinek, školáky či studenty. „Pro turisty, směřující do našeho města, může být návštěva městské věže atraktivní a ve spojení s tímto konceptem výstavy nabídne zcela nový rozměr, díky kterému lze počítat s navýšením zájmu o její návštěvu,“ stojí v podkladech projektu.

Na posledním zasedání byla schválena žádost o dotaci. Celkové náklady jsou odhadované na více než 41 miliónů korun. Na českou stranu připadá zhruba 12 miliónů korun, přičemž by dotace z evropských zdrojů pokryla až 80 procent.

Projekt má být následně rozprostřený do tří let. V příštím roce se chce město věnovat přípravě projektu, scénografii a zahájení některých stavebních prací. Ty však nezasáhnou do konstrukce věže, která je chráněnou památkou. Před vnitřní stěny se představí sádrokartonové přepážky pro novou elektroinstalaci. Nová výstava ve věži by měla být otevřená v roce 2027. 

Foto: Město Chomutov

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video