Starosta zůstává jaderným aktivistům navzdory

Jan Vnouček 2012-08-31 00:40:00

Lubenec – Dva ku dvěma. Takovým výsledkem – řečeno sportovní terminologií – skončilo poslední zasedání lubeneckého zastupitelstva. Obecní poslanci na něm ve dvou případech podrželi svého starostu a ve dvou vyhověli přáním občanského sdružení SOS Lubenec, které vystupuje proti plánům vybudovat u Lubence úložiště radioaktivního odpadu.

Předně jednomyslně podrželi ve funkci starostu Bohumila Peterku. Odmítli tak výzvu aktivistů, aby zvážili jeho další setrvání na radnici kvůli prosazování jaderného úložiště a údajně příliš těsné spolupráci se Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).
„Já jsem proti úložišti, starosta je pro něj, ale přesto ho ve funkci podporuji. Otázku úložiště vyřešilo referendum. A je hloupost někoho odvolávat kvůli jinému názoru,“ podpořil Peterku lubenecký místostarosta Jiří Chaloupecký.
V případě revokace usnesení zastupitelstva č. 369/12 z letošního 1. února, kterým podmíněně povolilo průzkumné geologické práce k úložišti v lokalitě Čertovka, všichni zvolení zástupci respektovali jednoznačný výsledek místního referenda a jednomyslně své tolik kritizované rozhodnutí bez dlouhých řečí zrušili.
Dalším požadavkem členů SOS Lubenec bylo, aby zvolení zástupci obce vypověděli smlouvu, kterou pronajali prostory obecní knihovny pro informační centrum SÚRAO. Kritici svou výzvu zdůvodnili tím, že státní agentura údajně podává lživé informace a po odmítavém výsledku referendu ztrácí jeho informační středisko v Lubenci smysl. „Já bych to nerušil, platí nám za nájem ročně 105 000 Kč, včetně energií. Celkové roční energetické náklady na provoz kulturního domu jsou 250 000 Kč, takže nám na to vlastně velkou částí přispívají. Navíc do opravy a úpravy prostor investovali 512 000 Kč, takže při výpovědi bychom museli asi poměrnou část uhradit. Taky tam koupili počítače a děti tam na nich mají veřejný internet zdarma,“ postavil se proti této výzvě starosta a přesvědčil tím své kolegy v zastupitelstvu. Kromě Jitky Holé, která je v knihovně zaměstnána na částečný úvazek a kvůli možnému střetu zájmů nehlasovala, ostatní hlasovali pro pokračování nájemní smlouvy.
Protijaderní bojovníci si ale přece jen připsali ještě jeden úspěch. Zastupitelé se totiž postavili proti záměru SÚRAO pronajmout si 25. října sál kulturního domu a uspořádat tu mezinárodní konferenci na téma hlubinné úložiště.
Důsledný předseda sdružení SOS Lubenec Pavel Pavlík navíc požadoval, aby zastupitelé zrušili ještě usnesení č. 281/08 z února 2008, kterým povolili vstup SÚRAO do lokality. K tomu již ale nedošlo, protože to nebylo v programu jednání.
Závěrem ještě Jitka Kantová, také ze sdružení, poděkovala zastupitelům za revokaci usnesení a za to, že pochopili, že všechna aktivita byla namířena pouze proti záměru vybudovat úložiště. Ostrá reakce dalších přítomných občanů na její slova ale svědčila o tom, že mezilidské vztahy v Lubenci jsou patrně trvale narušeny.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video