Dočesná: Lucie Bílá ucpala náměstí

Veronika Salášková 2012-09-04 09:31:00

Žatec – Letošní ročník Dočesné byl již pětapadesátým v řadě. Tato pěkná číslovka přinesla reprezentativní výběr hvězd. K těm největším patřili v pátek zpěvačka Ewa Farna a vystoupení Králové českého bigbeatu – koncert Radima Hladíka a Blue Effectu, Vládi Mišíka a ETC. V sobotu patřila k hlavním tahákům na hlavním pódiu několikanásobná slavice Lucie Bílá, skupiny Mňága a Ždorp a Buty. Na rockové scéně příchozí přivedli do varu zejména kapely Harlej a Alkehol. Více snímků z Dočesné najdete zde.

Návštěvníkům ani pořadatelům jubilejní Dočesné však příliš nepřálo počasí, když většina pátku propršela. Sobota pak už byla naštěstí bez deště. Letos poprvé se příchozí mohli napít japonského piva. Žateckých chmelových slavností se rozhodli využít i dva muži k propagaci jednoho kandidáta na prezidenta republiky.
Program zahájila v pátek 31. srpna svým nástupem tradičně Chmelobrana Žatec. Poté se se svými vystoupeními představily děti z místní ZUŠ. Poté na hlavní scéně vystoupila česko-polská zpěvačka Ewa Farna, která poprvé zaplnila náměstí a roztancovala diváky. Dvě dívky z první řady jí přes fotografy poslaly náramek. Ewa s díky přijala a rovnou si ho navlékla na ruku. Fanynkám pak na oplátku hodila svoji láhev s vodou.
Po ní přišel jeden z vrcholů Dočesné – koncert Radima Hladíka a Blue Effectu, Vládi Mišíka a ETC, kteří ve vystoupení Králové českého bigbeatu zavzpomínali na přelomové album Kuře v hodinkách.
Country scéna měla v páteční večer svůj vrchol v podobě folkrockové klasiky v podání Roberta Křesťana a Druhé Trávy. Vystoupili také skupiny Průvan, COP a Lochness. V sobotu dopoledne patřilo pódium na autobusovém nádraží dětem. Na náměstí Svobody mezitím příchozí rozehřála místní skupina Aquarius. Po slavnostním zahájení se představily finalistky letošního ročníku Miss chmele a piva. Ty ukázaly, jak umí česat ručně chmel na čas a tančit s korbely na hlavě.
Po nich přišla chvilka milovníků dechovky, kterým zahrála Žatečanka. Po vystoupení baviče Zdeňka Izera přišel další vrchol Dočesné – Lucie Bílá. Zpěvačka se na pódiu objevila se zpožděním, mezitím se jí zaplněné náměstí dožadovalo hučením a pískotem. Slavice zazpívala směs svých největších hitů a novějších písní. Krátce po začátku vystoupení umravňovala fotografy a gesty rukou si vyžádala, aby ji fotili pouze ze stran a ne zepředu těsně pod pódiem. Spolu s ní přicestoval její přítel, který na ni čekal v zákulisí vedle zvukaře. Po jedné z emotivních písní za ním Lucie Bílá odběhla a dala mu polibek.
Na pódiu ji vystřídali New Age of Smokie, kteří zahráli a zazpívali hity skupiny Smokie. Po nich přišel druhý vrchol večera – vystoupení Mňágy a Žďorp. Na Buty, kteří scénu uzavřeli, si fanoušci museli počkat až do 23 hodin.
Na rockové scéně přišlo nejvíc návštěvníků na vystoupení kapel Harlej a Alkehol. Ty dav rozezpívali, roztančili i rozeskákali.
Příchozí měli letos možnost okusit piva 33 pivovarů z Čech, Německa a poprvé i pivovaru Suntory z Japonska.
První pomoc zajišťovali i v tomto roce členové občanského sdružení Záchranáři Žatec. Ti opět sloužili na dvou stanovištích na rockové scéně a pak měli stan u chmelničky na náměstí Svobody vedle pódia hlavní scény. K dispozici byla i tříčlenná posádka sanitky. „Od páteční 17. hodiny do brzkého nedělního rána bylo ošetřeno celkem 28 lidí, z nich osm muselo být převezeno do nemocnice,“ sdělila Zdenka Uďanová, zástupkyně ředitele občanského sdružení Záchranáři Žatec. Mezi potížemi, s nimiž lidé za záchranáři přicházeli, převažovala drobná poranění – puchýře, řezné ranky a odřeniny. Členové sdružení však zasahovali i u větších případů. „V pátek před 21. hodinou záchranáři vyjížděli k pádu ze schodů. Pacient byl s poraněnou nohou a otřesem mozku převezen na žateckou chirurgii. Téměř ve stejnou chvíli byli záchranáři voláni k bezvědomí u jedné z atrakcí. Mladík byl pod silným vlivem alkoholu a omamných látek, musel proto být převezen na interní oddělení. Po 22. hodině byli vyzváni k zásahu u pacienta s bolestmi na hrudi. U tohoto zásahu záchranáři poprvé využili nově pořízený automatizovaný externí defibrilátor (AED) v režimu monitorování činnosti srdce. Po ošetření byl pacient transportován na interní oddělení žatecké nemocnice,“ popsala Zdenka Uďanová. Počet ošetřených na letošní Dočesné byl podle ní průměrný.
Letošní Dočesná měla, pokud se jedná o zásahy, průměrný průběh i pro městskou policii. „Dočesná proběhla z našeho pohledu v klidu,“ sdělil Jiří Štorek, ředitel Městské policie Žatec.
Strážníci zasahovali například v pátek v 17 hodin, kdy jedna žena nahlásila, že jí byl u morového sloupu ukraden batoh s doklady. Svědci zloděje i s batohem zahlédli utíkat směrem k Libočanské brance. „Když uviděl naši hlídku, odhodil batoh a dal se na útěk,“ popsal situaci Štorek. Batoh policisté záhy předali majitelce, zloděj z něj zatím nestihl nic ukrást.
Zakročit museli strážníci také v ulici Obránců míru u spořitelny, kde dva muži z Prahy rozložili na vlastní pěst propagační stánek a sbírali podpisy na kandidaturu Jiří Dienstbiera na prezidenta republiky. Po vysvětlení policie nakonec místo opustili. Strážníci museli zakročit i při další soukromé akci v podobě ohýnku v podloubí u prodejny elektra, který si v sobotu v půl jedenácté v noci rozdělali dvě osoby.  Mimo to pomáhali tradičně najít ztracené děti. V prostoru Dočesné také odchytili tři zatoulané psy. Okolo třetí hodiny pak i koně, který utekl a pobíhal ulicemi Podměstí. Majitel si ho po vyrozumění převzal. „Rád bych poděkoval Policii ČR za vstřícnost a vzornou spolupráci. Díky patří i Záchranářům Žatec a hasičům,“ dodal ředitel Štorek.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video