,,Akci na zahradě pořádáme tradičně každý rok. Letos jsme se rozhodli jít ve stylu dožínek, aby si lidé mohli vyzkoušet mletí obilí, přípravu placek až po finální fázi, kdy vidí kváskový upečený chlebíček. Máme tu pšenično-žitný kvásek. Navíc si mohou návštěvníci odnést živý kvásek domů a tam pokračovat v tvoření,“ popsala hlavní náplň akce ředitelka muzea Eva Butková.
Přestože panovalo úmorné vedro, do zahrady proudily rodiny s dětmi, příměstské tábory i jednotlivci. Návštěvníci si mohli vyzkoušet mletí obilí kamenem jako v pravěku, přípravu těsta na placky, pečení a následné ochutnávání. K dispozici byly také Petriho misky s obilovinami, aby si děti mohly oživit znalosti o různých druzích obilí. Nechyběla ani méně tradiční plodina – pohanka, kterou si děti mohly ochutnat zapečenou.
Součástí dožínkové nabídky byla i možnost odnést si domů vlastnoručně vyrobené věnečky, rámečky, kvásek nebo kus ovocného koláče, tradičně spojeného s oslavami sklizně.
,,Chtěli jsme, aby si lidé odnesli nejen zážitek, ale i něco hmatatelného, co jim připomene atmosféru dožínek,“ doplnila Eva Butková.
Foto: FB muzea