Čtyři strakáči vyrazili do světa

Jan Vnouček 2013-01-10 00:48:00

Krásný Dvůr – Ještě před pár lety byli na vymření. V současné době se i díky chovatelské stanici v Krásném Dvoře jejich populace rozrůstá a získává si popularitu. Řeč je o plemenu český strakatý pes. Na jeho záchraně a rozšíření pracuje i krásnodvorská kynoložka Jana Vychytilová, která založila stanici Krásný dvorek.

Nyní se jí podařilo odchovat první čtyři „strakatá“ štěňata a vyslala je dobývat svět. Krasavice Auda zamířila k novým majitelům do Brna, baviče Alibabu neboli Alíka si vybrali v Ústí nad Labem, výstavní talent Alby šel do Slanýho a klučinu Aldu si dali pod stromeček u Náchoda.
Celý příběh ale nebyl bez komplikací. První pokusy o krytí 3,5 leté feny Bely z Luční ulice se nezdařily. Jeden z „nápadníků“ se jí nezamlouval a při druhém připuštění už bylo po ovulaci. Nakonec se úkolu se ctí zhostil až zkušený desetiletý pes jménem Cvrček z Kraje krkavce, který pochází ještě z původní ústavní linie Horákova laboratorního psa. „je to nejlepší varianta, protože když se strakáč dožije deseti let, je to známka toho, že má zdravé geny a není nositelem  genetických vad,“ dává nahlédnout do  plemenné psí kuchyně Vychytilová. Problémy ovšem nastaly s porodem, který pro zdravotní potíže musel proběhout císařským řezem až v Postoloprtech.
Další krytí může fenka absolvovat nejdříve na jaře 2014 a za svůj život může vrhnout maximálně 21 štěňat, naposledy ve věku 7 let. Nikdy se nesmí opakovat krytí stejným psem. Strakatí „voříšci s rodokmenem“ jsou živí a přátelští psi a takové valstnosti mívají podle chovatelky z Krásného Dvora i jejich majitelé. Jsou aktivní, zakládají občanská sdružení, propagují ryze české plemeno, setkávají se, pořádají hromadné regionální procházky (v červnu by měla proběhnout i v krásném Dvoře)… „Záchrana plemene je fajn, ale nejlepší na tom jsou lidi okolo. Jsou fajn, prostě strakatí lidi,“ usmívá se Vychytilová. Pouze by přivítala více spřízněných duší v okrese Louny, podle dostupných informací zde chovají strakáče jen v Holedeči.  Českých strakatých půs je v ČR čipovaných okolo 1400 jedinců, ale chovných je evidováno je něco okolo stovky.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video