Sedm menších pošt se pomalu loučí

Jan Vnouček 2013-02-22 00:36:00

Podbořansko – Dvě třetiny kamenných poštovních poboček na Podbořansku padne za oběť  centralizaci České pošty. Nepříjemný ortel si minulé úterý vyslechli starostové našeho regionu na radě Svazku obcí Podbořanska. Přednesly jim ho pozvané představitelky tohoto státního podniku.

Podle ředitelky České pošty pro Severní Čechy Olgy Sykové a manažerky České pošty pro obvod Louny Lenky Puschnerové by letos měly skončit kamenné pobočky v Blatně, Blšanech, Krásném Dvoře, Nepomyšli, Očihově a Petrohradě. Již dříve byla odepsána pošta ve Strojeticích. Do června letošního roku budou osloveny radnice těchto obcí a bude jim nabídnuto „optimální řešení poštovních služeb“. Konkrétně půjde o to, zda službu budou dále provozovat samy obce nebo ji převezme nějaký soukromý subjekt v obci v rámci provozovny Partner nebo výdejní místo. Pošta nového provozovatele zacvičí a dodá provozovně i nutné zařízení. Odměnu mu bude vyplácet fakturou.
Možnost, že by poštovní službu zajišťovala některá ze stávajících pracovnic městského úřadu si ale příliš neumí představit blšanský starosta Petr Bukáček. „Myslím, že mají své práce dost,“ zdůrazňuje.
Naopak s tímto scénářem v krajním případě počítá starosta Nepomyšle Josef Lněníček. „Kdyby k tomu došlo, udělali bychom si kalkulaci nákladů a asi bychom do toho šli, abychom tu poštovní služby zachovali,“ tvrdí. Přesto stále doufá, že Česká pošta bude respektovat nesouhlas městyse s rušením pobočky. V prosinci tam totiž na své náklady „poštu“ přestěhovali do nových obecních prostor, které speciálně pro ni zrekonstruovali. Své pobočky by se těžko vzdávali i v Blatně. „Budeme o poštu bojovat dál,“  ujišťuje baltenský starosta Václav Beneš.
Při určování, kterou pobočku zachovat, se státní podnik řídí vyhláškou č. 66 /2012 o postupu Českého telekomunikačního úřadu při výpočtu čistých nákladů na plnění povinnosti poskytovat základní služby. Podle kritéria dostupnosti služeb pro obyvatele a využití poboček zůstanou zachovány jen poštovní pobočky v Podbořanech, Kryrech, Vroutku a Lubenci.
Velká změna nastane také pro poštovní doručovatelky, protože doručování bude centralizováno a motorizováno. Tato služba bude zajišťována vždy dvěma osobami. Bude u ní možno zakoupit známky, podat balík i poštovní poukázku, uhradit SIPO či si vyjednat dovoz důchodů.
Chystané změny souvisí s platností novely zákona č. 29/2000 Sb. o poštovních službách, která s účinností od 1. ledna 2013 zrušila monopol České pošty na doručování většiny poštovních zásilek a liberalizovala poštovní trh. Česká pošta se tedy musí začít chovat tržně a ideu „služba veřejnosti“ nahradit ideou ziskovosti, aby obstála na vznikajícím trhu.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video