Vykradači německých hrobů dorazili i do Žatce. Nebožtíkům ukradli dolní čelisti

Veronika Salášková 2013-02-27 00:15:00

Žatec – Zloději se na žateckém městském hřbitově vloupali do několika německých hrobek. Z kosterních ostatků ukradli dolní čelisti. Podobné případy vykradení starých německých hrobek se v poslední době objevily hned na několika místech v severních Čechách.

Že někdo do hrobek vnikl, zjistili pracovníci Technické správy s.r.o. při údržbě hřbitova. „Objevili jsme, že víka u čtyř hrobek jsou posunutá. Nahlásili jsme tuto skutečnost policii a předali jí také dokumentaci k jednotlivým hrobkám,“ řekl Andrej Grežo, jednatel Technické správy s.r.o., která o hřbitov pečuje.
Na případu pracují žatečtí policisté, kteří požádali o pomoc s dokumentací Hasičský záchranný sbor Žatec. „Hasiči pomohli Policii ČR s vyzdvižením a dokumentací ostatků ve vykradených hrobkách. Zásah byl prováděn v dýchací technice,“ sdělil Michal Hrdlička za HZS Žatec. Na místě bylo zjištěno, že neznámý pachatel odsunul vrchní kamenné desky zakrývající vchody do hrobek. U dvou plechových rakví pak vystříhal otvor, kterým se dostal ke kosterním ostatkům. „Policisté zjistili, že v obou případech chyběla ostatkům spodní část čelisti. Jednalo se o staré německé hroby, které již nikdo nespravuje a jejich majitel není znám,“ popsala mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. V této souvislosti policisté žádají občany o spolupráci. „Pokud si na hřbitovech povšimnou podezřelých osob – tzv. tipařů, ať se obrátí na linku 158,“ požádala mluvčí Střelcová. Pachatelům hrozí za jejich čin odnětí svobody až na dva roky.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video