Vypůjčí si obec kostel?

Veronika Salášková 2013-03-29 00:03:00

Libočany – Výjimečnou příležitost prohlédnout si vnitřní prostory jinak uzavřeného kostela měli obyvatelé Libočan v pátek 22. března. Vedení obce svatostánek veřejnosti otevřelo, aby se místní mohli seznámit se stavem, v němž se Kostel Všech svatých na návsi v Libočanech nachází. Obec totiž zvažuje možnost, že by si kostel vzala do výpůjčky od Římskokatolické církve, která objekt i s přilehlým hřbitovem vlastní. 

„Rádi bychom znali názor občanů na tuto věc,“ sdělil starosta Ivan Teuber důvod tohoto dne otevřených dveří. Kostel během něj navštívilo odhadem padesát obyvatel obce. Zejména starší z nich, kteří kostel pamatují o dvacet či třicet let dříve, kdy se zde ještě konaly mše a obřady, byli ze stavu, v němž se památka nachází, zděšení. Do střechy zatéká, vodu pod střechou lapá sud, na kostele chybí okapové svody, které vandalové ukradli.
Někteří z příchozích by však přesto byli rádi, kdyby si obec kostel do výpůjčky vzala a pokusila se ho dát do původního stavu. „Líbilo by se mi, kdyby to obec získala. Kostel je krásný, daly by se zde pořádat benefiční koncerty a další kulturní akce,“ sdělila své přání jedna z návštěvnic kostela Jaroslava Hrušovská (na snímku). O tom, zda si obec kostel spolu s místním hřbitovem vezme od církve do výpůjčky, budou zastupitelé jednat v blízké době. Kostel Všech svatých spadá pod správu Římskokatolické farnosti Žatec.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video