Filmaři ze Žatce a Tuchořic dobyli Prahu

Iveta Drlíková 2013-07-10 00:55:00

Žatec/Tuchořice – Na mezinárodní přehlídce krátkých filmů herců s mentálním postižením se výrazně prosadily snímky žateckého zařízení Kamarád – LORM i tuchořického Domova „Bez zámků“. Tvůrci za ně získali řadu nominací. Mental Power Prague Film Festival proběhl 7. – 9. června v Praze v divadle Palace. V soutěži se objevilo 22 snímků nejen z České republiky, ale také ze Slovenska a Slovinska. V odborné porotě pod vedením Michala Horáčka usedly například herečky Tereza Voříšková a Tereza Kostková. Galavečerem provázel Vojta Kotek a tváří festivalu byla Táňa Vilhelmová.

Kamarád – LORM nasadil do festivalového klání čerstvou novinku „Brambůrkový román aneb Útěk do života", ve kterém a účinkuje 16 (ne)herců s mentálním postižením. Snímek zobrazuje příběh Karly a Marka, kteří spolu prožijí dva dny bez dobře míněných rad rodičů i naplánované podpory asistenta. Hlavní role ztvárnili Marek Vais a Karla Řeháková. Scénář je společným dílem Miroslava Nováka a Heleny Stadlerové, která se opět ujala i režie. Film vznikl ve spolupráci s regionální televizí a kameramany Lukášem Šimandlem a Michalem Karabcem a za podpory Města Žatec i dalších sponzorů. „Točili jsme v Žatci na různých místech – v Pizzerii Panneria, v Tescu, na Chaloupce, na radnici, a všude jsme se setkali s velkým pochopení a ochotnými lidmi, kteří s námi maximálně spolupracovali,“ děkuje za pomoc režisérka. Příběh o obyčejném lidském štěstí porotu zaujal, takže se dostal mezi trojici  nominovaných na nejlepší film, dále byl nominován na cenu za nejlepší kameru a představitelka Karly-Karla Řeháková byla nominována na cenu za nejlepší hlavní ženskou roli. Představitel Marka – Marek Vais obdržel cenu za hlavní mužskou roli, kterou mu předal herec Igor Bareš.

Domov „Bez zámků“ se festivalu krátkých filmů, ve kterých hrají (ne)herci s mentálním či kombinovaným postižením, zúčastnil letos již popáté. Tentokrát s filmem „Poslední dnové Adolfovo“, který byl oceněn jednou z hlavních cen a to cenou za „Nejlepší kameru“ a dále byl nominován na „Zvláštní cenu poroty“. Žatecká veřejnost může oba filmy vidět na „Ozvěnách Mental Power", které proběhnou 20. září v restauraci U Orloje, kde se představí i další festivalové snímky.

 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video