Otrava v mateřské škole u soudu neskončí. Policie odmítla, že by vyšetřování bylo podjaté

Jan Vnouček 2013-08-17 00:35:00

Vroutek – V případě květnového přiotrávení čtyřleté holčičky v mateřské škole ve Vroutku se trestný čin nestal. Takový je podle policejní mluvčí závěr tříměsíčního vyšetřování. Případ nyní policie postoupila k došetření inspektorátu práce, kvůli možnému porušení předpisů bezpečnosti práce.

„Policisté případ šetřili jako přečin ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle znaleckého posudku ale nebylo prokázáno, že by došlo k trestnému činu, a proto to bylo postoupeno na Oblastní inspektorát práce do Ústí nad Labem k prošetření kvůli možnému porušení bezpečnosti práce,“ informovala Marie Pivková, tisková mluvčí policie.
Případ nakonec na žádost rodiny postiženého dítěte místo Oblastního oddělení v Podbořanech došetřili žatečtí policisté.„V červenci byl případ postoupen na oblastní oddělení do Žatce,“ potvrdila mluvčí.
Zástupce rodiny postižené dívenky Vladimír Krátký totiž vyjádřil pochyby, zda vyšetřování nemůže probíhat podjatě. Požádal nadřízené policejní orgány o přesun vyšetřování na jiné oddělení a bylo mu vyhověno.
Zástupce velitelky podbořanského policejního oddělení Jaroslav Svoboda totiž zároveň vykonává i funkci neuvolněného místostarosty města Vroutek a mohl se tak podle stěžovatele ocitnout ve střetu zájmů.
Podjatost vyšetřování ale vedení Územního odboru Louny jednoznačně odmítlo. „Na podnět pana Krátkého jsme spis prostudovali a protože bylo zjištěno, že policie odvedla velmi dobrou práci a spis byl řádně a dopodrobna zpracován, nebyla podjatost uznána. Přesto jsme z preventivních důvodů přistoupili k předání spisu do Žatce, aby výsledek vyšetřování nemohl být právě kvůli tomu napadán,“ odpověděl na přímou otázku zástupce vedoucího Územního odboru Louny Tomáš Hrabovský. Vysvětlil také, proč vyšetřování trvalo tak dlouho. „Byly vyžádány odborné znalecké posudky  a jejich zpracování je vždy záležitostí týdnů a měsíců. Bez nich nemůžeme rozhodnout. Právě na jejich základě pak žatecké oddělení překvalifikovalo původně šetřený trestný čin zpět na přestupek,“ poodhalil podrobnosti šetření Hrabovský.
Celý případ se rozjel kvůli nešťastné události z 15. května, kdy se malá svěřenkyně vroutecké mateřské školy na školní zahradě napila ze zapomenuté PET lahve směsi benzínu a oleje do křovinořezu a musela být kvůli ohrožení zdraví hospitalizována.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video