Podbořanská záchranka zdvojnásobí kapacitu. K pacientům budou vyjíždět dvě sanitky

Jan Vnouček 2013-08-21 00:35:00

Podbořany –  Rychlejší a kvalitnější. Taková by měla být od 1. září zdravotnická záchranná služba na Podbořansku. Od tohoto data totiž je-jí podbořanskou základnu posílí nové záchranářské vozidlo s posádkou. Tu  bude tvořit zdravotnický záchranář a řidič, kteří by měli vyjíždět především k méně závažným případům, aby druhý vůz s lékařem nebyl blokován pro naléhavější případy.

„Snahou vedení Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Ústeckého kraje je eliminovat dílčí problémy s dojezdovými časy, které jsou dány zákonem o zdravotnické záchranné službě, a současně zkvalitnit potřebnou zdravotní péči pacientům s vyšší naléhavostí,“ uvádí k tomu krajská tisková mluvčí Magdalena Hanáčková.
V Podbořanech v současné době působí jedna posádka rychlé lékařské pomoci (s lékařem), která často musí  zasahovat u méně závažných případů. A ty jsou standardně určeny právě pro zásah posádky rychlé zdravotnické pomoci (bez lékaře, jen se zdravotníkem). „Výjezd posádky rychlé lékařské pomoci k méně závažnému případu pak může komplikovat situaci při zajištění naléhavějšího případu. Posádka rychlé lékařské pomoci je navíc používána i pro zásahy mimo svou standardně stanovenou oblast, na Žatecku, Mostecku a Kadaňsku, zásahy v sousedním kraji nevyjímaje,“ zdůvodňuje mluvčí, proč kraj přistoupil k chvályhodnému posílení podbořanské stanice.
Podbořanská výjezdová základna ZZS ročně vyjíždí k 1200 případům, na jednom výjezdu v průměru posádka stráví jednu a půl hodiny. Ústecký kraj počítá pro rok 2014 v souvislosti se změnou struktury posádek na stávající výjezdové základně Podbořany s navýšením nákladů na 3, 8 miliónu Kč.
„Dle sdělení vedení výjezdové základny Podbořany, které je v kontaktu s občany v dané lokalitě, lidé v místě tuto iniciativu plně vítají a vnímají ji jako další zlepšení dostupnosti zdravotní péče,“ tlumočí Hanáčková.
Druhá „záchranka“ bude občanům k dispozici pouze pro denní směnu od 7 do 19 hodin.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video