Louny – Tvrďák a JanTar jsou názvy nových piv, které zhruba po půlce října letošního roku budete moci ochutnat v Lounech. Společnost Pivo ZLoun založili sládek Radek Taraba a majitel restaurace Ája Roman Tvrdý. Minipivovar vznikne rozšířením sportbaru Ája na letním cvičišti. Společné prostory nabídnou posezení až sto sedmdesáti hostům.
Varna bude umístěna v patře restaurace. Za přítomnosti sládka R. Taraby se budou provádět exkurze. „Ve středu jsme sanitrovali, ve čtvrtek se vyrobila jalová várka, od pátku bude pivo týden kvasit, poté se mu sníží teplota a měsíc bude dozrávat v ležáckých tankách. První pivo by tak Louňáci mohli ochutnat po druhé polovině října,“ popsal výrobu zlatého moku sládek Radek Taraba.
Zatím se budou vyrábět světlá dvanáctka Tvrďák, jejíž jméno vzniklo po Romanu Tvrdém, majiteli nekuřácké restaurace Ája. Polotmavá jedenáctka JanTar dostala jméno po bratranci sládka Radka Taraby Janovi. „Dále budeme vařit tmavou třináctku a ještě speciální piva, třeba na Vánoce, ale i během roku, k dostání budou v ozdobných lahvích,“ přiblížil Taraba.
„Chtěli bychom navázat na tradici lounského piva, to se tu vařilo dobré, ale postupem času se kvalita snížila kvůli prodloužení trvanlivosti. To my naše pivo nebudeme ani filtrovat ani pasterizovat, aby neztratilo svou chuť. Budeme vyrábět živé pivo, které se bude muset rychle spotřebovat. Uvažujeme, že bychom mohli ročně vyrobit 1500 hektolitrů piva, polovina bude sloužit pro Áju, něco se bude distribuovat do lounských restaurací a nabídneme zákazníkům i natočení piva do PET lahví, na což máme speciální zařízení, kam uniká málo kysličníku,“ dodal své vize sládek.
Minipivovar navíc nyní vypsal soutěž o nejvhodnější název restaurace. Výherce, který pošle do konce října na adresu
pivozloun@seznam.cz svůj tip, si odveze 30 litrový sud piva. Bližší podmínky najdete na
http://www.pivozloun.cz/. Na snímku Sládek Radek Taraba si vybaluje scezovací káď.