Žatecký místostarosta Novotný je stále krajským zastupitelem, rozhodl soud

Veronika Salášková 2013-10-23 00:10:00

Žatec – Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil, že místostarosta Žatce Jan Novotný je stále zastupitelem Ústeckého kraje. Novotný byl nucen na konci loňského roku odejít ze zastupitelstva kvůli rezignaci, kterou bez jeho vědomí podalo vedení strany Severočeši.cz, za které ve volbách kandidoval. Strana použila bianko rezignaci, kterou Novotný podepsal ještě před svým zvolením do krajského zastupitelstva stejně jako ostatní členové hnutí.

Krajský úřad rezignaci Jana Novotného podepsanou a doručenou tehdejším předsedou Jiřím Zelenkou a místopředsedou Bronislavem Schwarzem hnutí Severočeši.cz přijal. Novotného tak v zastupitelstvu nahradil další člen strany Jiří Morštadt. Jan Novotný se hájil, že rezignaci nemínil podat a že hnutí využilo bianko rezignaci, již podepsal ještě před volbami. Protože ve chvíli, kdy ji podepsal, ještě funkci nezískal, neměl dokument podle něj požadovaný právní účinek. Krajský soud dal minulé pondělí Novotnému za pravdu.„Krajský soud v Ústí nad Labem dne 14. října vyhověl mé žalobě na neoprávněný zásah Krajského úřadu Ústeckého kraje, kterým mi byl znemožněn výkon mandátu zastupitele našeho kraje. Tuto žalobu jsem podal prostřednictvím mého právního zástupce v lednu 2013. Z rozhodnutí soudu vyplývá, že jsem stále členem zastupitelstva kraje a 30. října jsem tak připraven opět zasednout do zastupitelské lavice Ústeckého kraje jako nezařazený zastupitel,“ řekl Jan Novotný, který po podání rezignace vedením Severočechů z tohoto hnutí vystoupil.
„Rozhodnutí soudu se týká nezákonného postupu při podání rezignace, nikoli znemožnění výkonu funkce, a soud konstatoval, že panu Novotnému mandát nezanikl a vždy byl a je zastupitelem Ústeckého kraje. Vedení kraje k tomu žádné stanovisko nezaujalo, protože se ho to de facto netýká. To je vnitrostranický spor Severočechů. Nezákonný postup totiž nastal na jejich straně při manipulaci s podepsanou rezignací před vznikem mandátu,“ reagovala na náš dotaz na postoj kraje k verdiktu soudu Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje. O vyjádření k situaci jsme požádali také hnutí Severočeši.cz, to nám ale své stanovisko nezaslalo.
Naskýtá se ale otázka, zda jsou rozhodnutí zastupitelstva kraje, na nichž místo Jana Novotného hlasoval Jiří Morštadt, vlastně platná. „U rozhodnutí, kde náhradník hlasoval pro, nebo proti návrhu usnesení, existuje riziko toho, že daná usnesení mohou být neplatná. Kde se dotyčný zdržel hlasování, je to jedno, jsou platná,“ odpověděl nám na náš dotaz právník Tomáš Těmín.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video