Velryba odplula ze Žatce do Dubé. Omládne

Veronika Salášková 2011-07-23 00:00:00

Žatec – Velryba zamávala Žatci ploutví a minulé úterý odcestovala, mířila na sever. Většinu cesty plula po proudu řeky Ohře až do Litoměřic, pak chvíli pokračovala proti proudu Labe. Poslední úsek cesty už to ale musela vzít po souši až do Dubé u České Lípy. Zde ji čeká „facelifting“ – úprava povrchu. Poté se omlazená zase vrátí zpátky domů do Žatce. Kde nakonec zakotví, ale ještě netuší.

Sochu naložila v úterý odpoledne v zahradě muzea K.A. Polánka trojice pracovníků speditérské firmy na korbu nákladního auta za pomoci důmyslného skládacího hliníkového portálu, který unese až dvě tuny. Jeden z nich, David Dynter, odhadl, že by velryba mohla vážit okolo 4 metráků. Vezli ji do Dubé u České Lípy do ateliéru akademického sochaře Šolce, který ji bude restaurovat. Během restaurátorské práce zbaví plastiku nepůvodních nátěrů, doplní chybějících části a odstraní jiné nečistoty. Zatím není jasné, kde bude socha nakonec umístěna, o jejím dalším osudu se bude rozhodovat až po dokončení restaurátorských prací.
„Pozitivní informací pro město je to, že Zdeněk Patera, který chtěl původně sochu od města Žatce odkoupit a dále vedl diskuzi o jejím vlastnictví, dle vyjádření jeho právního zástupce nebude uplatňovat vůči městu v této záležitosti žádné nároky,“ sdělil místostarosta Jan Novotný.
Město obdrželo v minulých dnech znalecký posudek velryby vypracovaný profesorem Petrem Sieglem, znalcem v oboru výtvarného umění, sochařství a uměleckého řemesla. Z tohoto posudku vyplývá, že charakter sochařského rukopisu kamenné sochy velryby pravděpodobně od-povídá možnosti, že byla vytvořena v letech 1685–1687 Janem Brokoffem. Socha například nese podobné znaky povrchového reliéfu, jako socha Neptuna z kašny zámku v Klášterci nad Ohří. Velryba je vytvořena z křemičitého pískovce středně zrnitého charakteru a její rozměry jsou přibližně 165×60×80 cm.
„Součástí znaleckého posudku je také ocenění sochy na základě zákonů č. 178/1994 Sb. a 20/1987 Sb. O státní památkové péči. Zjištěná výsledná cena se pohybuje kolem 290 tisíc korun,“ dodal Jan Novotný.
Předpokládaný autor sochy Jan Brokoff se řadil mezi největší umělce své doby a významně se podepsal například na sochařské výzdobě zámků Červený hrádek, Klášterec nad Ohří a Libochovice. Dále se mu připisuje také socha sv. Jana na Karlově mostě.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video