Další krok na cestě do UNESCA

Veronika Salášková 2013-11-21 00:15:00

Žatec – Mezi česká města zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO by v nejbližších letech rád přibyl i Žatec. Kandidovat na něj chce se svými chmelařskými budovami. Úsilí Žatce o zápis do prestižního seznamu podpořilo v minulém týdnu hned několik institucí podpisem memoranda. Akce se konala pří-značně v Chrámu chmele a piva. Snímky z podpisu memoranda zde.

Podpis memoranda o spolupráci přípravy zápisu Žatce na seznam UNESCO proběhl v prostorách Restaurace U orloje v Chrámu chmele a piva v rámci konference Pro Památky letos zaměřená na téma Obnova a využívání pivovarů. Za Žatec listinu podepsala starostka Zdeňka Hamousová. Snahu města podpořilo ministerstvo kultury, Ústecký kraj, Národní památkový ústav a z místních Chmelařství družstvo Žatec a spolek Chmelobrana.
Memorandum není prvním krokem, který Žatec pro zařazení na seznam UNESCA podnikl. V letošním roce již proběhla první fáze zpracování tzv. management plánu. Jednalo se o vstupní analytickou část, kdy byly zpracovány podklady, které shrnují důvody, proč se Žatec rozhodl na seznam UNESCA kandidovat a proč je v současnosti už zařazen na indikativní listině. Město na zpracování této fáze management plánu dokonce obdrželo dotaci od ministerstva kultury ve výši 150 tisíc korun. Dále byly vypracovány tzv. pasportizační listy s podrobnými informacemi o jednotlivých konkrétních stavbách v městské památkové zóně a rezervaci. V památkové zóně je vytipováno 75 objektů, mezi něž patří například tradiční sklady a sušárny chmele, areál kapucínského kláštera. V městské památkové rezervaci je jich třináct, mezi nejvýznamnější patří areál Žateckého pivovaru.
Třetí část zahrnuje osm staveb ve zbylých částech města, jedním z objektů je třeba areál bývalého pivovaru Dreher, pozdější Fruta.
Druhá fáze přípravy bude obsahovat ještě podrobnější průzkumy a také návrh ochrany celého tohoto území. Na to by měla do roku 2016 navazovat konkrétní nominační dokumentace. Žatec si od případného úspěchu slibuje nárůst turistického ruchu.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video