Úplatný odborář odešel od soudu s podmínkou

Jarka Cibulková 2013-11-26 09:22:00

Louny, Žatec – S tříletou podmínkou se zkušební dobou čtyři roky opustil jednací síň Okresního soudu v Lounech Jozef Holota (49, na snímku) ze Žatce. Za úplatek jeden milion korun se měl vzdát funkce předsedy základní organizace odborového svazu Stavba ČR Prefa Žatec, a dosadit na své místo kupce rekreační nemovitosti na Dědově na Náchodsku.

Obžalovaný se k celému činu doznal, s policií, která ho zadržela letos v březnu na panelové cestě u Žatce právě při přebírání půl miliónu, spolupracoval. Získané peníze chtěl použít na zabezpečení synova vzdělání na vysoké škole. „Nevěděl jsem, že by to mohlo být bráno jako úplatek, vše mi došlo, až když bylo pozdě,“ prozradil u soudu. S rekreační nemovitostí byly stále nějaké problémy. Když se přihlásil Ducháč, svitlo na lepší časy. „Nejdříve jsme uzavřeli nájemní smlouvu na nízkou částkou, jelikož tam prováděl nutné opravy. Pak mě napadla myšlenka, že bych se mohl vzdát předsednictví a Ducháč by se tak měl k nemovitosti blíže,“ vypověděl Holota.
„Měl jsem zájem koupit uvedenou nemovitost, uzavřeli jsme s obžalovaným nájemní smlouvu, pak mi o víkendu volal, že má skvělý nápad, že se vzdá funkce předsedy odborů, a že by to potřeboval kompenzovat jedním miliónem. Jak jsem slyšel o penězích, bylo mi jasné, že je to jeden velký podvod, tak jsem to nahlásil na policii,“ rozpovídal se Ducháč.
Před soudem vypovídali i dva členové odborů, kteří o jednání obžalovaného vůbec nevěděli. Oba shodně uvedli, že do odborů se přihlásili proto, že jim přidávali tisíc korun k Vánocům a pro děti zajišťovali výhody, na oplátku odboráři přispívali každý měsíc 150 korunami.
Soud uložil obžalovanému výchovný trest. Při sazbě od tří do deseti let za úplatkářství, dával tříletý podmíněný trest se čtyřletou zkušební dobou. Zároveň soud vynesl obžalovanému peněžitý trest, kdy musí zaplatit dvě stě denních sazeb po tisíci korunách. Rozsudek je již pravomocný.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video