Žatecký senior uspěl v celostátní soutěži. Dostal ocenění za dobrovolnickou pomoc pacientům

Veronika Salášková 2013-12-18 00:58:00

Žatec – Prestižní ocenění za pomoc v Dobrovolnickém centru Levandule v žatecké nemocnici obdržel na začátku prosince Milan Cafourek ze Žatce. V ceně Senior roku obsadil krásné třetí místo mezi nominovanými z celé České republiky.

Slavnostní vyhlášení ceny Senior roku se konalo v sobotu 7. prosince v prostorách odsvěceného kostela Pražská křižovatka. Cílem ceny Senior roku 2013 je zdůraznit výjimečnost činů a práce seniorů, podpořit je v jejich aktivitách a posilovat jejich sebevědomí a sebedůvěru. Ocenění vítězů a prezentace jejich práce široké veřejnosti je šancí pro postupné rozbití stereotypů v nazírání na život seniorů. Projekt SENSEN – Senzační senioři tím opět ukáže, kolik je mezi staršími lidmi nezdolných a aktivních lidí. Milan Cafourek byl na cenu nominován za dobrovolnickou práci v Dobrovolnické službě Levandule, která působí na oddělení následné péče v žatecké nemocnici.
„Ač sám mladší senior, je stálicí na dobrovolnickém nebi, navštěvuje naše seniory na oddělení následné péče už třetím rokem. Přichází několikrát do týdne, aby si popovídal s pacienty, udělal pro ně nákup a tak i ti, co jsou osamělí, mají možnost přilepšení k nemocničnímu jídelníčku. Za pěkného počasí rád vezme na vozíku pacienty do nemocničního parku. Také s sebou často vodí svou fenku Peggy, která zpestřuje jejich výlet do areálu nemocnice, což potěší zejména ty, kterým se po jejich vlastním mazlíčkovi stýská,“ vyjmenovává Radka Hrádková, koordinátorka Dobrovolnické služby Levandule Žatec, důvody, proč se Milana Cafourka na cenu Senior roku rozhodla nominovat.
V kategorii jednotlivců se mezi 115 nominovanými z celé České republiky Milan Cafourek umístil na třetím místě. Kromě diplomu obdržel také finanční odměnu deset tisíc korun.
„Volali mi organizátoři, že jsem byl oceněný a mám si přijet převzít cenu. Neřekli mi ale, jaká cena to je, ani jak jsem se umístil. Že jsem na třetím místě a že se jedná o finanční ocenění, jsem zjistil až na samotném pódiu při předávání. Bylo to pro mě velké překvapení,“ popsal Milan Cafourek. Dodává, že ohodnocení mu udělalo velkou radost. „Bylo to určité zadosti-učinění,“ popisuje. „Pěkně mluvili i o mé fence Peggynce, což mě taky moc potěšilo,“ dodává Milan Cafourek.
Levandule má kromě Milana Cafourka dalších osmnáct dobrovolníků ve věku od studentů středních škol až po seniory, kteří dochází za pacienty na oddělení následné péče. „Od nového roku zahajujeme canisterapii, kterou bude provádět pan Cafourek s Peggynkou a pak ještě jeden pejsek, který je pro canisterapii přímo certifikovaný,“ popsala Radka Hrádková. Dodala, že Levandule a její dobrovolníci se snaží seniorům zpestřit program také pořádáním různých akcí, kdy pro ně vystupují například děti ze žatecké Základní umělecké školy z tanečního oboru nebo ze sboru. „Děti tancovaly a babičky jim k tomu zpívaly lidové písně. O adventu nám tu zase byl zazpívat koledy soubor Camerata. V únoru máme mít kytarové vystoupení,“ řekla Radka Hrádková.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video