Náves se změní podle přání občanů

Jan Vnouček 2014-02-14 00:59:00

Kr. Dvůr – Velký zájem vzbudil v Krásném Dvoře záměr na úpravu obecní návsi. Proto vedení radnice uvažuje, že se s občany sejde ještě jednou a tam otázku dořeší. Pro tento účel nechá vyrobit „slepé” mapy centra obce, kam bude moci každý zakreslit svou představy.

Na první schůzku svolanou v lednu přišlo 25 občanů, kteří zcela zaplnili zasedací síň obecního úřadu a přednesli řadu svých nápadů a představ na vylepšení náměstí. Základem k tomu bylo několik architektonických studií, které již v roce 2009 zpracovali studenti Zahradnické fakuty Mendelovy univerzity v Lednici.
„Účast mě mile překvapila. Některé návrhy občanů se mi líbí, některé vidím spíš problematicky, ale je dobře, že lidi mají zájem o svou obec,“ komentoval to starosta František Kuna. Zamlouvá se mu například nápad na nasvícení kostela, obměna zeleně z vysokých jehličnanů na nízké listnáče, zvelebení okolí pomníku obětem 2. světové války, úpravu propojení návsi a zámeckého parku či osazení několika dětských herních prvků k autobusové zastávce. Naopak radikální krok, jako je přemístění pomníku kvůli lepšímu výhledu na kostel, vidí spíše nereálně. „Je to citlivá věc, protože pomník se postavil ze sbírky Kupičováků,“ brzdí tuhle ideu.
Z veřejné diskuze a po konzultaci s architektem následně vznikne návrh konečné podoby krásnodvorské návsi. Ten pak poslouží jako předloha pro stavební povolení a žádost o dotaci. Podle Kuny se výsledný projekt kvůli nedostatku finančních prostředkům rozdělí do dvou etap. Začít s realizací některých nápadů by chtěl ale ještě v tomto roce. Letošní rozpočet Krásného Dvora sice s touto investicí nepočítá, ale je v něm pro tyto případy ponechaná rezerva ve výši 400 tisíc korun.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video