Po letech se v Líčkově rozezněl zvon. Obci ho darovala Marie Brázdová

Veronika Salášková 2011-07-29 00:07:00

Líčkov – Kaplička v Líčkově dostala nový zvon, minulou sobotu 23. července ho své rodné obci slavnostně darovala Marie Brázdová rozená Weisová. Nejen to, předtím nechala ještě na vlastní náklady kapličku zrekonstruovat. Kaplička pochází z 19. století a stojí na návsi na místě staré gotické kaple. Letos v červnu a červenci prošla kompletní rekonstrukcí, kterou financovala Marie Brázdová. Kapličce darovala také nový zvon, který nechala odlít v Holandsku, protože dílna zvonaře Petra Rudolfa Manouška, který pochází ze starého zvonařského rodu a sídlí v Praze na Zbraslavi, byla po povodních vyplavená. Zvon je zasvěcený sv. Anně patronce rodin. Sv. Anně je zasvěcená i kaplička na zámku Líčkov.

„Když jsem byla dítě, tak se v Líčkově zvonilo. Lidé neměli hodinky a tak se řídili podle zvonu,“ zavzpomínala Marie Brázdová. „Chtěla jsem své rodné vsi darovat něco slavnostního, co bude i pro další generace,“ vysvětlila své důvody.
Oslava předání zvonu byla opravdu slavnostní, zvonu a kapličce požehnal otec Vilém, který před kapličkou sloužil mši. Několikrát vystoupil a zazpíval Poutníčkův sbor z Liběšic. Poté už se všichni mohli zaposlouchat do krásného hlasu nového zvonu, který se nad obcí rozléhal do širého okolí.
„Těším se, že se bude zvonit o svátcích – o Velikonocích, Vánocích, na Nový rok a při slavnostních příležitostech, když bude mít někdo svatbu nebo se narodí dítě. Zazvoní se dvakrát za den – ráno a večer,“ řekla Marie Brázdová.
Velký dík za všechny současné i budoucí obyvatele obce za tyto dary Marii Brázdové vyjádřil nejen děkovnými slovy starosta Petr Valenta, když jí udělil poprvé v novodobé historii obce Liběšice, pod niž obec Líčkov správou spadá, Cenu obce Liběšice. Poté už se všichni odebrali ochutnat pohoštění, které paní Brázdová nechala připravit.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video