Incident na Dočesné: Muž z davu hodil po Střihavkovi láhev a trefil

Veronika Salášková 2011-09-05 12:53:00

Žatec – Jaká byla letošní Dočesná? Pro každého jiná. Pro jedny znamenala dobré pivo, tradiční chmelové věnce a ozdoby, skvělou hudbu a zábavu, báječnou atmosféru, krásné a slunečné letní počasí nebo setkání s přáteli. Pro houslistu z Progres 2, který si doma zapomněl smyčec chvíle nejistoty, zda bude mít na housle čím hrát. Kytarista z jedné nejmenované kapely řešil podobný problém – na co bude hrát, protože si doma zapomněl svou kytaru. Pro některé návštěvníky ale znamenala tlačící se davy lidí, pro záchranáře zásahy u otravy alkoholem a zlomenin. Pro strážníky lov dvou psů a dokonce koně, kteří utekli majitelům a na také závěr incident, kdy jeden opilec hodil po zpěváku Kamilu Střihavkovi láhev a trefil ho. Tak taková byla letošní 54. Dočesná.

Pouťové a jiné atrakce se na Dočesnou začaly sjíždět již ve čtvrtek, kdy se začalo stavět i pódium. Slavnostní zahájení slavností chmele sice na Hlavní scéně na náměstí Svobody začalo až v 18 hodin, řada lidí již ale v dopoledních a brzkých odpoledních hodinách využila toho, že náměstí je zatím téměř liduprázdné a než dorazí davy, si prohlédla a prošla celý prostor. Někteří z nich se rovnou pustili do ochutnávání bohaté nabídky pivovarů, které již své stánky otevřely a narazily první sudy. Poslouchat takto v klidu s pivem v ruce z lavičky zkoušky kapel na pódiu nemá chybu. Přímo úměrně blížícímu se zahájení se náměstí zalidňovalo. Po slavnostním zahájení se v 18 hodin slova chopili regionální moderátoři Karel Fiala a Radka Mašková, kteří v 18,45 na pódium pozvali žáky žatecké ZUŠ, kteří si připravili přibližně hodinové vystoupení nazvané Děti svému městu. Country scénu na autobusovém nádraží mezitím odstartovala regionální skupina Lochness, jedním z vrcholů bloku na této scéně bylo pro posluchače jistě vystoupení Wabiho Daňka ve 21 hodin. Na hlavní scéně děti v 19,45 vystřídal Michal Prokop a Framus Five. Po slavnostním rozsvícení Chmelového majáku došlo na očekávaný vrchol pátečního večera, kdy vystoupila kapela Progres 2 a dále kapely Pavel Váně +Bronz a Roman Dragoun + Futurum, které z mateřské Progres později vznikly.
V sobotu startoval program na Dětské scéně na autobusovém nádraží už v 10 hodin vystoupením Loutkohereckého sdružení Jitřenka. Na hlavní scéně to načala skupina Aquarius v 10,30. Po 13 hodině se představily finalistky soutěže Miss chmele a piva. Krásné dívky předvedly, jak dovedou ručně česat chmel a načepovat pivo. Od 13 hodiny se na autobusovém nádraží rozjela rocková scéna, na níž zahrály např. domácí Sophie Chair, Půlnoc, Dymytry, Sto zvířat a UDG. Jedním z hvězdných bodů sobotního programu bylo na hlavní scéně vystoupení slovenské kapely No Name, kdy zpěvák Igor Timko spustil improvizovanou soutěž, zda zpívají lépe a více nahlas ženy, nebo muži. Nadšené publikum nechtělo kapelu pustit z pódia a usmlouvalo si nakonec vydatný přídavek. Večer patřil legendárním Olympicům a na závěr přišli BSP – Balage, Střihavka a Pavlíček, kteří se opět spolu sešli po pěti letech.
Právě při jejich vystoupení v samotném závěru Dočesné došlo k nemilému incidentu, kdy se opilý muž z davu chtěl nejprve dostat přes bezpečnostní zátarasy pravděpodobně za hvězdami na pódium. Ochranka mu to samozřejmě nedovolila. Když pak kapela odcházela, hodil po Kamilu Střihavkovi PET láhev, která zpěváka zasáhla do prsou. Proti muži zasáhli členové ochranky, kteří ho poté za asistence hlídky městské policie spoutali a odvedli. Střihavkovi se naštěstí nic nestalo. Mimo tento incidentu strážníci hlídkovali u zátarasů na Kruhovém náměstí, postarali se také o dívku, která se ztratila. Museli odchytit dva ztracené psy a jednoho koně, který utekl, u tohoto odchytu jim asistoval i kamarád jeho majitele. Kromě dalších povinností pomáhali také Záchranářům Žatec s opilými i zraněnými lidmi, kteří potřebovali ošetření. „Spolupráce se Záchranáři Žatec byla jako vždy vynikající. Podle mě to nejsou dobrovolní, ale profesionální záchranáři,“ pochválil členy tohoto sdružení Jiří Štorek, ředitel Městské policie. „Velmi dobrá spolupráce byla i s Policií ČR, jejíž hlídky zajišťovaly zbytek města,“ dodal.
Žatečtí dobrovolní záchranáři ošetřili během Dočesné celkem 33 osob. Většinu pacientů zdravotníci ošetřili na stanovištích u autobusového nádraží a hlavního pódia, k osmi lidem však musela vyjíždět mobilní posádka se sanitním vozem. „V pátek byl na chirurgii převezen muž se zlomeným předloktím, na dětském oddělení skončila mladistvá dívka přiotrávená alkoholem a k vyšetření byla převezena i čtyřletá holčička s bolestmi břicha a krku,“ sdělila Zdenka Uďanová ze Záchranářů Žatec. Měli ale i další vážnější případy. „V sobotu odpoledne si na jedné z atrakcí zlomil předloktí osmiletý chlapec. Sanitka odvážela na interní oddělení i zmatenou ženu s poruchou vědomí, pravděpodobně intoxikovanou alkoholem, která během převozu fyzicky napadla a poranila jednoho ze zasahujících záchranářů,“ pokračovala Z. Uďanová. Po skončení programu pak ještě na hlavním pódiu byli záchranáři vyzváni k ošetření úrazu hlavy jednoho z pořadatelů, kterého u radnice zranil z výšky padající předmět a způsobil mu tržnou ránu na temeni hlavy. Jeho zranění naštěstí nebylo vážné.
Poté co náměstí a centrum města ztichly, patřily už jen Technickým službám, jimž připadl úkol uklidit po návštěvnících hory odpadků.
Mimo program na obou pódiích proběhla také řada doprovodných akcí jako například výstava králíků, drůbeže, holubů a exotů v Chvatelském areálu Žatec, prohlídka Muzea Homolupulů a Chrámu chmele a piva, odborná degustace piv ve Chmelařském institutu a také každoroční Celostátní setkání sběratelů pivních etiket v restauraci Chaloupka v sobotu od 8 do 11 hodin.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video