Svatomartinský speciál se hned vypil

Veronika Salášková 2015-11-17 10:01:00

Žatec – U příležitosti svátku svatého Martina připravil minipivovar U orloje v Chrámu chmele a piva speciální pivo – Svatomartinský ležák. Zájem o něj byl tak velký, že již v pátek bylo vyprodáno. Minipivovar plánuje do konce letošního roku ještě dvě speciální piva.

Svatomartinský ležák připravil Chrám chmele a piva již druhým rokem. Čepovat ho začal od úterý 10. listopadu. „Pomalu ho vylepšuji, použil jsem do něj čerstvě načesaný zelený chmel Fürst gold od firmy Arix a vylepšil ho ještě nově odrůdou Kazbek. Je to světlé 12° pivo. Uvařil jsem ho jednu várku 5,5 hl,“ popsal sládek František Procházka. Dodal, že dva sudy po třiceti litrech putovaly do německého Norimberku, kde probíhal veletrh potravinářských zařízení. Dodavatel chmele, firma Arix, tam piva vzala pro prezentaci svou i Chrámu. O svatomartinský speciál byl mezi hosty velký zájem, takže pivo bylo vypito již v průběhu minulého pátku. Nyní ve čtvrtek 19. listopadu by měl pivovar nasadit na čep další speciál – tentokrát oblíbené pivo Samec uvařené z jiné odrůdy chmele. „Samec se pije z našich piv nejvíc, takže jsme ho zkusili ozvláštnit. Bude s pozdním chmelem odrůdy Saaz Late. Uvařil jsem ho deset hektolitrů, stupňovitost zůstává, bude to opět jedenáctka,“ řekl sládek Procházka. Poznamenal, že v současné chvíli už je uvařeno také deset hektolitrů Vánočního ležáku, který teď má před sebou období ležení. Bude se jednat o dvanáctku, uvařenou jako předchozí dva speciály ze zeleného chmele. Ve speciálech plánuje minipivovar U orloje pokračovat i v příštím roce, kdy počítá např. se zeleným pivem na velikonoční Zelený čtvrtek.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video