Místnost bude sloužit pro výslech dětí

Veronika Salášková 2016-01-12 13:29:00

Žatec (sal, ks) Novou speciální výslechovou místnost otevřel slavnostně na konci roku ve svých prostorách Odbor sociálních věcí Městského úřadu Žatec. Místnost doplnila pohovorovou místnost, určenou pro výslechy dětí, která zde byla otevřena v lednu loňského roku. O zřízení speciální výslechové místnosti odbor usiloval delší dobu, s projektem a dotací na něj uspěl až na čtvrtý pokus.

Speciální výslechová místnost je vhodně upořádané a technicky vybavené specializované pracoviště, které zajistí maximální autenticitu výslechu i jeho přesnou dokumentaci. „Vyhovuje všem současným standardům a potřebám trestního řízení. Tato místnost je neformální prostředí, které se zásadně odlišuje od policejních kanceláří. Umožní šetrnější zacházení s vyslýchanými osobami. Umožní také minimalizovat počet úkonů tak, aby oběť – vyslýchaná osoba nebyla zbytečně vystavována stresovým situacím,“ vysvětlila Kamila Sulíková, vedoucí odboru sociálních věcí. Speciální výslechová místnost se skládá ze dvou místností – pohovorové, která zde byla otevřena před rokem, a technického zázemí, které bylo doplněno na konci roku. Celková hodnota projektu dosáhla výše přes 250 tisíc korun, z toho přibližně 80 procent zafinancovalo ministerstvo vnitra, zbývajících přibližně 20 procent Město Žatec ze svého rozpočtu.
Speciální výslechová místnost je určena zejména pro děti, které byly obětí či svědkem trestného činu. Využívána však bývá i u dospělých, zejména u případů násilného či mravnostního charakteru, kdy zde mohou být vyslechnuti např. senioři, handicapované osoby, znásilněné ženy či oběti domácího násilí, apod. Díky nahrávací technice a pořízení záznamu se mimo jiné sníží množství osob, které jsou během výslechu přímo přítomny, a tím se sníží stres vyslýchaného. Ostatní vyšetřující osoby sledují výslech ve vedlejší místnosti díky online přenosu a mohou se s vyšetřovatelem domlouvat pomocí počítače.
Samotná pohovorová místnost byla za dobu provozu využita minimálně v 19 případech.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video