Falešný kominík si přišel na 600 tisíc

Veronika Salášková 2016-01-19 11:57:00

Žatec – Falešnému kominíkovi se podařilo napálit přibližně tři stovky lidí. Vybral od nich zálohy na provedení kominických prací, které však nikdy neprovedl. Přišel si takto na 610 tisíc korun. Za podvod a padělání oprávnění mu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Lounští kriminalisté vyšetřují v současnosti rozsáhlou trestnou činnost podvodného charakteru. „Z trestných činů podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a neoprávněného podnikání obvinil komisař služby kriminální policie a vyšetřování 42letého recidivistu ze Žatce,“ sdělila mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová. Obviněný se uvedených přečinů dopustil tím, že si opatřil padělané vysvědčení o závěrečné zkoušce a výuční list v oboru Kominík, ač si byl vědom, že uvedenou školu neabsolvoval, závěrečnou zkoušku nevykonal a daný obor tedy neukončil.
„Při podání žádosti o vydání živnostenského oprávnění na předmět podnikání – Kominictví předložil na úřadu tyto padělané dokumenty, na jejichž základě mu bylo vystaveno od 18. března 2013 živnostenské oprávnění,” řekla Střelcová. Rádoby kominík začal tedy v uvedeném oboru podnikat. Přijímal objednávky, vydával účetní doklady, podával daňová přiznání, nabízel služby a vyvíjel další činnosti, aniž by měl platné živnostenské oprávnění, to vše s úmyslem získat pro sebe neoprávněný prospěch,“ popsala mluvčí Střelcová.
U zatím zjištěných přibližně 300 subjektů (fyzické i právnické osoby) neoprávněně vykonal činnost bez platného živnostenského oprávnění, na základě padělaného dokladu, a od 170 z nich vybral zálohy na provedení odborných kominických prací, které nikdy neprovedl a peníze nevrátil. Způsobená škoda, kterou dosud napáchal, činí 610 tisíc korun. Vyšetřování obviněného je vedeno na svobodě. Bude-li odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody od dvou do osmi let.
„Policisté v této věci žádají případné další fyzické či právnické osoby, kterým byla tímto podvodným jednáním způsobena újma, nechť se přihlásí přímo lounské kriminální policii na telefon: 974 437 343 v pracovní době od 7 do 15 hodin, na bezplatnou linku 158, či na kteroukoli služebnu policie,“ vyzvala případné další oběti podvodníka Jaromíra Střelcová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video