Podbořanští zastupitelé budou schvalovat rozpočet 9. března, již za týden veřejné projednání projektu revitalizace Barborky

Alla Želinská 2016-01-21 09:38:00

Podbořany – Město Podbořany chce v letošním roce investovat přes třicet milionů korun. Asi o šest milionů více, než loni. Návrhy ještě musejí schválit zastupitelé. Schvalovat rozpočet budou na jaře.          

Peníze z městské pokladny by měly zamířit do projektů vybudování sportovní haly, zateplení poslední školy, na sběrný dvůr nebo další síťování pozemků. Na řadu z těchto hlavních akcí žádá město dotace.
„Rádi bychom letos začali se stavbou sportovní haly. Důležité je také zateplení základní praktické školy a I. ZŠ v Příčné ulici, je to naše poslední školní budova, která není zateplená. Na obě akce máme v návrhu rozpočtu peníze vyčleněné," říká starosta Podbořan Radek Reindl.
Zateplení školní budovy by mělo přijít na 16 milionů korun, město žádá o dotaci, která by měla pokrýt 70 až 80 procent nákladů.
Sportovní hala by se měla stavět dva roky, také na ni Podbořany žádají o dotaci s pokrytím většiny nákladu, podobně jako u zateplení školy. Celkem nová hala má přijít na 30 až 35 milionů, pro tento rok je v návrhu rozpočtu připraveno 15,5 milionu korun na zahájení projektu.
V plánech město má také výstavbu sběrného dvora, pokud dostane dotaci. „Celkem by měl stát zhruba deset milionů, z našeho rozpočtu by to mělo být tři a půl milionu," dodal starosta Podbořan. Sběrný dvůr má vzniknout na místě bývalé haly Prote.
Schválí-li zastupitelstvo současný návrh rozpočtu, měla by být také dokončena kanalizace Buškovice – Hlubany, peníze by měly jít také na další přípravu pozemků v bývalých kasárnách.
Pokračovat by se mělo v projektové přípravě revitalizace sídliště Barborky, jejíž veřejné projednání proběhne již ve středu 27. ledna od 15.30 hodin ve velké zasedací místnosti městského úřadu v Podbořanech. Návrh projektu obnovy Barborky zahrnuje revitalizaci komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, výstavbu parkovacích stání, dětského hřiště a řešení odvodu povrchových vod.
„Veřejné projednávání pořádáme vždy, samozřejmě i v případě Barborky, aby si lidé, kteří tam žijí, mohli říci, co a jak tam chtějí. Tímto zveme všechny zájemce," dodal Radek Reindl.
Rádi by v Podbořanech také koupili nové hasičské auto za šest milionů korun, které si hasiči podle starosty již delší dobu zaslouží.
V návrhu rozpočtu na rok 2016 ovšem chybějí tolik potřebné opravy rozbitých ulic Nádražní a Mlýnské. „Bohužel, rozpočet není bezedný, požadavky jsou kolem šedesáti milionů korun a my můžeme investovat něco přes třicet. Některé akce musejí počkat, v příštích letech se na ně určitě do-stane," slíbil starosta města.
Podbořany už tradičně na začátku roku mají rozpočtové provizorium, na rozdíl od Loun a Žatce, kde například schvalují rozpočty řádné už ke konci roku, pak podle schválených příjmů opravují. Podbořanští zastupitelé definitivní rozpočet schvalují vždy až v prvních měsících aktuálního roku, když je schválen státní rozpočet a vědí, kolik peněz z něj budou dostávat. „Návrh rozpočtu a investic máme připravený, poslední slovo ale musejí říci zastupitelé. Schvalovat rozpočet budeme 9. března, na první schůzi v letošním roce,” uzavřel Radek Reindl.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video