Schůzka pomohla určit riziková místa ve městě

Alla Želinská 2016-01-21 10:03:00

  Podbořany – Křižovatka ulic Palackého a Příčné u hasičárny, výjezd z kruhového objezdu směrem na Prahu a Plzeň, ulice Dukelská a 5. května – to jsou nejproblematičtější místa v Podbořanech z pohledů organizátorů Snídaně se starostou, která proběhla uplynulou středu v rodinném centru ve Švermově ulici v Podbořanech.  Setkání uspořádala 1. Česká společnost v Podbořanech, která rodinné centrum provozuje, ve spolupráci se Sítí mateřských center. „Neutěšenou dopravní situaci jsme se rozhodli namísto stížností zmapovat a městu navrhnout možná řešení, zároveň dát lidem možnost vyjádřit se k celé problematice," komentovala svou motivaci pro organizaci akce Zuzana Bechyňová Jiranová, předsedkyně 1. České společnosti.    

Spolu se starostou Podbořan Radkem Reindlem na snídani dorazil vedoucí odboru dopravy podbořanské radnice Pavel Beneš. Diskutovat s nimi o dopravní situaci ve městě přišli např. ředitelka základní školy a ředitel střední školy, vedoucí Domu dětí a mládeže, zástupci neziskových organizací, rodiče a další občané.
Křižovatka silnic Palackého ulice a Příčná, tzv. „u Hasičárny“, podle iniciátorů setkaní i mnohých občanů je jedním z nejproblematičtějších míst ve městě – chybí tam přechod, případně zpomalovací práh. Přecházení vozovky proto v tomto místě je dost rizikové. Také výjezd z kruhového objezdu Revoluční ulice a Dukelské směrem na Plzeň mnohým dělá starosti. Přechod je v těsné blízkosti kruhového objezdu, je tam proto špatná viditelnost jak pro chodce, tak pro řidiče. Mnozí chodci by velice uvítali přechody v ulicích Dukelská a 5. května.
Hlubanská ulice u školky, Švermova, Letovská, Vroutecká a Žatecká ulice zejména u Billy a Kiku jsou podle občanů dalšími rizikovými místy v Podbořanech.
Přechody pro chodce v Podbořanech jsou ožehavé téma již několik let. Lidé je nejdřív vyžadují, pak zase kritizují, často pozdě, až když už jsou vybudované, jako například v případě přechodu u kruhového objezdu na Plzeň, kde tvrdí, že je příliš blízko křižovatky a proto je nebezpečný. „Škoda, že návrhy k jeho poloze nepadly už během rekonstrukce silnice Očihov – Kadaň, v jejímž rámci byl postaven. Nyní se s tím nedá nic dělat, podle pravidel 8 let od ukončení rekonstrukce se na vozovku „nesmí sáhnout“ a něco předělávat,“ řekl starosta Radek Reindl.
Z úst vedoucího odboru dopravy Pavla Beneše zazněla na setkání i nadějná zpráva. V návrhu rozpočtu města je totiž vyčleněno v rámci investic 200 tisíc korun na úpravu, příp. změnu dopravního značení. „Postupně sbíráme informace a vyhodnocujeme situaci ve městě. V tom nám pomáhají i autoškoly. Dnešní setkání je také velmi užitečné, padlo tu několik dobrých nápadů, takže podněty od spolků, občanů nám jenom pomohou. Ideálně by měl občan identifikovat lokalitu a problém. Následně by mohl navrhnout opatření, které situaci zlepší. Pouhé sdělení, že určitá ulice je nebezpečná, není dostatečně vypovídající. Suma je to sice značná, ale v případě náročnějších projektů může stačit pouze na jeden (zpracování projektu a následná realizace vodorovného a svislého dopravního značení, případně další stavební úpravy). Nemluvím o budování přechodů pro chodce, tam se můžeme dostat k částce cca půlmilionu korun – také nevylučuji, že může dojít k budování dalších; zejména při celkových rekonstrukcích,“ uvedl Pavel Beneš.
U přechodů pro chodce je situace obtížná a je třeba ji hodnotit z mnoha hledisek, shodně říkají starosta a vedoucí odboru dopravy. Jak řekli, vybudovat přechod na nevhodném místě není přínosem pro bezpečnost přecházejících chodců. Stejně tak vidí problém mnohdy u samotných chodců, maminek s kočárky, když přechod ignorují a přecházejí frekventovanou silnici mimo něj.
Každopádně hosté z radnice ujistili, že chtějí situaci řešit komplexně v rámci jednotlivých ulic nebo čtvrtí. Jak dodali, je třeba vzít v úvahu, že některé komunikace nebyly budovány pro současnou hustotu provozu, která v Podbořanech značně vzrostla, a případné úpravy jsou o to složitější.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video