Úvod   /   Zprávy   /   Vodojem volá po opravě

Vodojem volá po opravě

Veronika Salášková 2016-03-29 12:38:00

Žatec (jh, sal) Do rekonstrukce vodojemu, který je určen k zásobování Žatce, se v minulých dnech pustila Severočeská vodárenská společnost (dále SVS). Důvodem rozsáhlých oprav je špatný stav objektu. Voda z tohoto vodojemu proudí přibližně do třetiny žateckých domácností.

Vodojem STP je umístěn jižně od města u komunikace Most – Plzeň. Sestává ze dvou vodojemů různého stáří, vzájemně stavebně a technologicky propojených a navazujících. Původní secesní vodojem byl postaven již roku 1893 a v letech 1931–32 byl k němu dostavěn druhý. Každý z vodojemů je zemní dvoukomorový, s obdélníkovou přesypanou akumulační nádrží rozdělenou na dvě komory, s navazující manipulační komorou a armaturní komorou v podzemním podlaží. Jejich celková kapacita je 3180 m3 (4×780 m3).
Do vodojemu přitéká pitná voda ze dvou zdrojů, z úpraven vody Holedeč a Žlutice. Vodojem je umístěn před spotřebištěm a slouží k zásobování středního pásma města Žatec s cca 30 % obyvatel. V případě potřeby, např. havárie na vodárenské infrastruktuře, může dodávat vodu i do horního pásma města s cca 35 % obyvatel. „Vlivem stáří a dlouhodobým působením vnějších i vnitřních klimatických vlivů se na vodojemu projevují závažné poruchy, které mají negativní dopad na životnost objektu.  Bude provedena rozsáhlá rekonstrukce stavební i technologické stránky vodojemu,“ sdělil Jiří Hladík, tiskový mluvčí SVS. Po stavební stránce dojde především k sanaci poškozených podlah, stěn a stropů odstraněním degradovaného betonu a omítek, ale i k sanaci zkorodovaných výztuží železobetonových konstrukcí a dalších ocelových prvků. Použijí se hydroizolační omítky a nátěry vhodné pro vlhké prostředí. Dojde k výměně, k odrezení, a nátěrům zkorodovaných kovových stavebních prvků, jako jsou žebříky, dveře a poklopy. Budou provedena komplexní vzduchotechnická opatření k odvětrání vnitřních prostorů vodojemu. Dojde k výměně technologie, původního potrubí, a souvisejících armatur. Rekonstrukcí projde také elektroinstalace.
Stavební práce začaly v minulých dnech, a mají být podle harmonogramu dokončeny do 31. října letošního roku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video