Nejnebezpečnější zatáčka v zemi je podle odborníků u Pšova

Redakce 2016-03-31 10:42:00

Podbořansko (acz) Odborníci z Centra dopravního výzkumu na základě matematických nehod vyhodnotili, že místem, kde hrozí řidičům největší riziko dopravní nehody v celé zemi, je zatáčka u obce Pšov na Podbořansku. Nachází se na silnici 1. třídy s číslem 27.

Není mnoho zatáček, ve kterých je přímo na svodidlech nalepena reklama na odtahovou službu. V té levotočivé, která se nachází na silnici I/27 bezprostředně před vjezdem do Pšova ve směru od bývalého prvoligového městečka Blšany, však ano. K dispozici jsou dokonce telefonní čísla na dvě různé firmy.
Silnici, která je významným tahem mezi severními Čechami a Plzní, ve velké míře využívají kamiony. Často se při projíždění ostré zatáčky dostávají minimálně částí vozidla do protisměru a ohrožují tak řidiče, kteří přijíždějí ve směru od Pšova. Také mnohá auta jedou ještě pár desítek metrů před záhybem silnice výrazně vyšší rychlostí, než je tam povolená třicítka. Dobrzďují pak doslova na poslední chvíli.
Odborníkům z Centra dopravního výzkumu zatáčka vyšla jako místo, kde se v posledních letech stal z celé tuzemské sítě silnic první třídy a dálnic největší shluk dopravních nehod. Jde přitom jen o ty, které byly nahlášeny policii.
„V letech 2012–14 bylo v úseku, který tady celkem měří zhruba dvě stě metrů, evidováno 38 dopravních nehod, což je skutečně velké číslo. Naším cílem přitom je takováto místa identifikovat, protože jestliže se někde na jednom místě v poměrně krátkém časovém úseku stanou třeba jen tři dopravní nehody, už nemůže jít o náhodu,“ vysvětluje vedoucí oblasti geoinformatiky Centra dopravního výzkumu Michal Bíl. Mapa takových míst, která je k vidění na kdebourame.cz, by pak měla posloužit dopravním inženýrům k přípravě nápravných opatření.
Shluk nehod na tomto místě byl podle něj tzv. aktivní i v loňském roce. „Tehdy se tu stalo pět dopravních nehod,“ dodává Bíl. Snížení počtu dopravních nehod lze nepochybně přičíst vylepšenému dopravnímu značení. Na úseku s dvojitou zatáčkou od Blšan rychlost je z původních 90 snížena postupně až na 30 kilometrů v hodině. Navíc značkami umístěnými v jasně žlutém signálním orámování, díky čemuž se vskutku nedají přehlédnout.
Ve směru od Pšova je varování méně. Jede se tu však do kopce a z padesátky v obci už řidiči vůbec nemají zrychlovat. Naopak dostanou příkaz zpomalit na pouhou třicítku. Ovšem také řidiči přijíždějící k zatáčce odtud jsou ohroženi. Zejména těmi, kteří z kopce projedou zatáčku příliš rychle a dostanou se do protisměru.
Možným řešením by podle odborníků bylo namontování svodidel na druhou stranu vozovky. Místo nich je tu však v současné době jen také již dosti prořídlá řada zelenobílých plastových sloupků, které žádné vozidlo nedokážou udržet na silnici.
„Bohužel v tuto chvíli žádné nové opatření nechystáme. V loňském roce sem na žádost policie bylo přidáno dopravní značení a další prvky. O riziku víme, avšak definitivně ho může vyřešit až chystaný obchvat obce,” uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. „Nyní nezbývá nic jiného než apelovat na řidiče, aby dodržovali stanovenou rychlost,” dodala mluvčí.
Kdy se obchvat začne stavět, to zatím podle Ledvinové rozhodnuto nebylo.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video