Podbořansko – Celkem devět výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Ústeckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2016. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházel rekordní počet 247 produktů od 53 výrobců. O logo soutěžily v 9 kategoriích, druhé nejsilnější zastoupení měly výrobky z kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy. Právě v této kategorii byla navržena k udělení značky Regionální potravina Ústeckého kraje 2016 tradiční játrová paštika společnosti Čongrády. Firma má sídlo v obecní budově v Ležkách u Lubence.
„Obsadili jsme 1. místo v naší kategorii. Je to pro nás skutečně velké ocenění. V rámci Ústeckého kraje působíme jen krátce, ale i přesto jsme se do soutěže chtěli zapojit. A je pro nás stále neuvěřitelné, že jsme cenu dostali. Máme z toho velkou radost,” komentoval pro Region výsledek soutěže Tomáš Babinec z rodinné firmy Čongrády, která má odnedávna výrobnu v Ležkách.
Výrobky hodnotily dvě sedmičlenné komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce,
Státní veterinární správy, Agrární komory a Potravinářské komory ČR. Vzhledem k historicky nejvyššímu počtu přihlášených výrobků měly obě komise při výběru vítězných výrobků velmi náročnou práci.
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální po-travina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond.