Letošní Noc kostelů v Podbořanech a Vroutku přilákala jen málo návštěvníků

Alla Želinská 2016-06-25 02:12:00

Podbořany, Vroutek – V pátek 10. června proběhla celorepubliková akce Noc kostelů, kdy se otevřely brány našich církevních památek a leckde nabídly i speciální program. Například ve Vroutku to bylo slavnostní odhalení rekonstruovaného náhrobku, pěvecký sbor a přednáška o cyklovýletě po Izraeli. Přestože obecně se tento den těší stále většímu zájmu, do kostela Božího Spasitele v Podbořanech a do kostela Jana Křtitele ve Vroutku moc lidí nepřišlo.

Zatímco minulé ročníky se mohly chlubit velkou návštěvností, letos se hojné množství návštěvníků v těchto svatostáncích neobjevilo. „Je to dáno zřejmě tím, že tyto kostely se právě před lety po dlouhé době otevřely a tak obyvatelé mohli shlédnout prostor, kolem kterého roky a roky jen chodili. Kostely totiž byly zavřené a i bohoslužby se odehrávaly jen zřídka. Většina lidí proto tyhle městské dominanty zná jen zvenčí a tak Noc kostelů byla po dlouhé době příležitost vidět, jak vůbec vypadají zevnitř a jaká je jejich historie,“ uvažuje předseda vrouteckého okrašlovacího spolku Budíček David Šebesta.
Přestože aktivit je stále dost, a to díky dobrovolníkům, jako například Budíček, podbořanský Okap, jež pořádají koncerty a řadu dalších akcí, kostely jako takové se nemění. Jen úklid nezachrání stále špatný technický stav budov. Kostel v Podbořanech trápí vlhkost, špatný kůr a věž, vroutecký kostel by potřeboval celkovou rekonstrukci. Možná, že i tyhle nedostatky souvisí s upadajícím zájmem o dění v kostelech. „Nebýt koncertů, jakým byl například ten páteční, kde hráli žáci Josefa Bašty, moc lidí by do podbořanského svatostánku nezavítalo,“ domnívá se David Šebesta.

 

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video