Výtěžek z kalendáře autor věnuje nemocným dětem a na kulturu

Alla Želinská 2016-10-13 09:10:00

Podbořany – Devětadvacetiletý Miroslav Švarc z Podbořan, povoláním starožitník, milovník historie, dějin a všeho společenského a kulturního dění, člen spolku Dietrich a spolupracující přítel spolku Okap, je autorem nového kalendáře na rok 2017, který bude k dostání již od pondělí 17. října, a obzvlášť jej ocení ti, kdo rádi porovnávají stará místa s dnešním stavem, architekturu ve městech, ulice.

„První kalendář vyšel na podzim roku 2014, tento bude druhý. Inspiroval jsem se v minulosti, kdy vyšla zajímavá kniha evropských měst, kde se přes foliovou stránku mohla porovnávat různá místa podle starých fotografií, a jejich současná podoba. Také mě inspirovalo město Kadaň, kde mají autobusové zastávky vylepené velkoformátovými fotografiemi města, ze starých a dnešních pohledů… To mě motivovalo k vydání kalendáře, který jsem v této podobě u nás neviděl,“ říká Mirek Švarc.
A které místo zachycené v kalendáři se změnilo nejvíce? „Náměstí, kde je na jedné staré fotografii pohled na tehdejší pivovar, v jehož části dnes je Restaurace a Disco Růže s Domem keramiky a vedle samotný Kulturní dům – Pegas. Rovněž tak se náměstí hodně proměnilo v části, kde je bytový dům s obchodem s nápoji, bankou a pošta, kde dřív byla řada domků,“ dodává autor. Ve výběru starých pohlednic se některé použít nedaly, přiznává Miroslav, protože dnes jsou místa zakrytá vzrostlými stromy nebo panelovými domy. Tentokrát mu s focením pomáhali kamarádi, Václav a David Oktábcovi a Jaroslav Fous.
Na části starých fotografií – pohlednic není autor uveden; často se na starších fotografiích objevuje Josef Pfaff, od něhož má Miroslav Švarc dokonce malovaný obraz. „Poprvé jsem staré fotografie čerpal z internetu a od známých, tentokrát jsem si mnoho pohlednic zakoupil v antikvariátech a na burzách. Dalo by se říci, že se ze mě stal sběratel – pohlednice už nekupuji kvůli kalendáři, ale protože je to moje záliba,“ prozradil Miroslav.
Kalendář vydal v počtu 300 kusů za zhruba 21 000 Kč. V případě většího zájmu ho nechá dotisknout u podbořanské firmy Westprint, kde mu kamarádi hodně pomáhají. Právě oni, a také místní podnikatelé, rodina a známí přispěli Mirkovi na kalendář.
Výtěžek z prvního kalendáře byl 31 000 Kč. Peníze autor věnoval dětské onkologii, na podporu studenta Víta Šaška z Lubence při jeho úsilí dostat se na paralympijské hry v Riu a pro spolek Okap (laserová show, přednášky, akce pro děti).
„Nový kalendář bude v prodeji v obchodě Zuzka v Dukelské ulici, obchodě s krmivy a chovatelskými potřebami, u Slávky Neunerové. Výtěžek z jeho prodeje bude použit na dobro-činné účely jako předloni, opět vážně nemocným dětem a pro pořádání kulturních akcí v našem městě,“ upřesnil Miroslav Švarc.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video