Konec hry na dialog o hlubinném úložišti

Redakce 2016-10-15 00:52:00

Neziskové organizace z lokality Čertovka se shodly, že nemá smysl nadále vysílat svého zástupce na jednání Pracovní skupiny pro dialog o hlubinném úložišti. Pracovní skupina je pouze jedním z poradních orgánů dalšího poradního orgánu (Rady vlády pro energetickou a surovinovou strategii ČR), spadajícího pod ministra průmyslu a obchodu. A jak vypadá s takto rozdanými kartami hra na dialog režírovaná shora? Názory členů pracovní skupiny z řad veřejnosti jsou spíše trpěny jenom proto, že jejich přítomnost na jednáních umožňuje státní moci deklarovat směrem do Evropy povinnou účast veřejnosti v procesu rozhodování o nakládání s vyhořelým jaderným palivem, jak to členským státům EU ukládá směrnice Euroatom. Ostatně ministr Mládek jako první z ministrů nedávno našel odvahu v přímém televizním přenosu otevřeně prohlásit, že ho nezajímají názory samozvaných aktivistů.

Označil tak členy pracovní skupiny delegované neziskovkami, jejichž jmenovací členské dekrety osobně podepisoval. Že ho nezajímají ani názory členů delegovaných obcemi, dokládá i skutečnost, že tři lokality ze sedmi už nevyšlou na jednání pracovní skupiny žádného zástupce obcí. Další setrvání zástupce spolků v pracovní skupině by si ministr mohl vykládat jako podporu dosavadnímu ministerskému pojetí dialogu.
Pavel Pavlík, spolek SOS Lubenec

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video