Měl jsem dobrý úmysl na špatných základech, lkal se před soudem kominík

Jarka Cibulková 2016-10-26 11:04:00

Louny – Závěrečnými návrhy skončilo ve středu líčení s Václavem Gartnerem (43) ze Žatce. Toho státní zástupce viní z rozsáhlých podvodů, kterých se měl dopouštět pět let po celém Ústeckém kraji, převážně ale na území bývalého okresu Louny, když jako falešný kominík vybíral od starších lidí zálohy na vyvložkování komína. Počet poškozených překročil tři stovky.

Státní zástupkyně ve své závěrečné řeči shrnula trestné jednání obžalovaného. „Vystupoval jako kominík, i přesto, že věděl, že má zfalšované výuční vysvědčení. Záměrně si vybíral starší, důvěřivé občany. Někteří si museli na opravy komínů půjčit. Po prvním jednání o uložení vazby obžalovaný složil slib, ale i přesto volal dalším klientům a domlouval si schůzky. Kromě doznání ve třetím a čtvrtém bodě obžaloby, nevidím žádné polehčující okolnosti,“ vypočítávala žalobkyně. Obžalovanému také přitěžuje dlouhé trvání trestné činnosti. Při sazbě za podvod dva až osm let, státní zástupkyně navrhla souhrnný trest v odnětí svobody ve výši čtyř a půl roku se zařazením do věznice s ostrahou. Škoda, kterou svým rozsáhlým jednáním napáchal, se pohybuje okolo dvou a půl milionů korun.
Kromě trestných činů podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a neoprávněného podnikání má Gartner na svědomí i trestný čin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a trestný čin krádeže. Z účtu své přítelkyně vybral celkem třináct tisíc korun a v lednu 2015 se vloupal do fary v Žatci, odkud odcizil zahradní techniku, ale i nádobí, nákupní tašky a kabelky.
Jak advokátka, tak poté sám obžalovaný poprosil o zařazení do věznice s dozorem, kde by mohl hned začít pracovat a platit tak své závazky poškozeným. „Když mě před deseti lety pouštěli z vězení, věřil jsem, že se tam nevrátím. Chtěl jsem práci vykonávat s dobrým úmyslem a pomáhat lidem, kteří to potřebují. Chci poškozeným peníze vrátit. Lituji svého chování, měl jsem dobrý úmysl na špatných základech. Omlouvám se všem poškozeným,“ zmínil ve své závěrečné řeči obžalovaný.
Rozsudek bude vynesen druhého listopadu, soudkyně bude číst obžalobu, která obsahuje jednatřiceti stran, několik hodin.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video