Nežádoucí druhy rostlin a živočichů na okrese Louny

Redakce 2017-02-12 00:13:00

Dne 13. 7. 2016 vyšel nařízením Rady Evropské unie první seznam invazních druhů rostlin a živočichů, nežádoucích ve všech státech EU. U všech uvedených druhů je zakázáno jejich šíření a je doporučena jejich postupná likvidace. Celkem je uvedeno 16 druhů rostlin a 21 druhů živočichů. Některé z uvedených taxonů se vyskytují i na okrese Louny.

Z rostlin jsou sice na okrese Louny známy 3 rody (stolístek, rdesno, bolševník), ale nevyskytuje se zde ani jeden z uvedených druhů, což překvapuje hlavně u vysoce invazivního bolševníku velkolepého, který je z okresu Louny znám.
Z nežádoucích živočichů je na okrese Louny známo 5 druhů. Z ryb je to střevlička východní, která k nám byla dovezena v letech 1981 – 1982 v zásilkách plůdku amura a tolstolobika. Objevil jsem ji například na rybníku v Lenešicích a v malé tůňce na naučné stezce Údolím Hasiny u Lipence. Určitý čas byla chována i v Domě mládeže v Postoloprtech.
Dalším druhem je želva nádherná, pocházející ze severní Ameriky, chovaná hlavně teraristy. Jejich přičiněním se postupně dostala do volné přírody. V roce 1991 a 1995 byla pozorována na Staré řece u Počedělic a tamtéž i na Ohři. V roce 2003 pak byla chycena na Ohři v Žatci a v roce 2011 a 2013 byla pozorována na Ohři u Vršovic. V témže roce byla chycena i na rybníku ve Slavětíně.
Dalším druhem dovezeným z Ameriky je rak pruhovaný a z Labe se dostal i do Ohře. Asi před deseti lety, při průzkumu Ohře, odchytil profesor Hajer několik desítek jedinců přímo v Lounech. Současný stav však není znám.
Velmi rozšířeným druhem je už v současné době nutrie říční. Prvý výskyt jsem zaznamenal již v roce 1980 na bezejmenném potoce u Třtěna. Postupně pak byly zaznamenány celé rodinky – v roce 1998 na Ohři u Počedělic a v letech 2009, 2015 a 2016 u Vršovic. V roce 2001 byla nutrie chycena přímo v Lounech, v roce 2004 se několik jedinců zdržovalo i u elektrárny v Počeradech a v roce 2012 na návesním rybníčku v Lipenci. Určitě však byla pozorována i na dalších místech.
Posledním druhem je mýval severní, který se šíří po celé Evropě. Prvý výskyt byl zaznamenán již v roce 1920 u Vysočan, pravděpodobně se jednalo o útěk ze zajetí. V lednu 1997 se jeden mýval zdržoval v chatové kolonii u Loun a byl odchycen až v lednu 1999. V červnu a červenci 2016 se jeden jedinec zdržoval poblíž popelnic na jihozápadě Loun, kde byl také odchycen a později údajně opět vypuštěn.
Protože likvidace těchto nežádoucích druhů může být i finančně nákladná, je možno o dotace požádat prostřednictvím Agentury ochrany přírody Ministerstva životního prostředí. Herbert Tichý

 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video